Лекари от „Св. Марина“ във Варна извадиха 15-килограмов тумор от гърдите на млад мъж


Лекари от „Св. Марина“ във Варна извадиха 15-килограмов тумор от гърдите на млад мъж
19 Януари 2017, Четвъртък


Сложната операция е продължила повече от 6 часа. В момента пациентът се възстановява след  сложната интервенция, а жизнените му показатели постепенно се подобряват.

Автор: Десант

Мултидисциплинарен екип от гръдни хирурзи начело с проф. д-р Радослав Радев и кардиохирурзи с ръководител доц. д-р Пламен Панайотов отстраниха 15-килограмов тумор от гръдната кухина на 39-годишен мъж в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Сложната операция е продължила повече от 6 часа.

Пациентът постъпва в университетската болница в клиниката по ендокринология заради изключително ниски стойности на кръвната захар и влошено общо състояние, но специалистите установяват, че той има излив в дясната гръдна половина и огромна туморна формация.

Лекарите от Клиниката по гръдна хирургия извършват множество изследвания, при които установяват, че става въпрос за огромен тумор в напреднал стадий, разположен в дясната гръдна половина.

Модерната медицинска апаратура, с която разполага болницата, дава възможност да се констатира пълна компресия на бял дроб, горна и долна празна вена, частична на дясна камера и дясно предсърдие и ангажиране на перикард, гръдна стена и диафрагма.

Мултидисциплинарният лекарски екип подготвя пациента за оперативно лечение с медикаменти, като предоперативно се извършва емболизация на хранещите кръвоносни съдове на тумора. С тази минимално инвазивна нехирургична процедура се постига намаляне на кръвоснабдяването на тумора.

Поради големината на тумора, засягането на перикарда, ангажирането и компресирането на сърцето и други големи венозни съдове, интервенцията се извършва, като се изключва работата на сърцето, чиято функция е заместена с машина – „Сърце-бял дроб“.

Лекарите в болницата споделят, че в медицинската практика такъв вид образувания се срещат изключително рядко. Освен големите размери, туморът е имал силно развита кръвоносна система, а кръвоносни съдовете са били с размер около 3 см. в диаметър всеки.

В момента пациентът се възстановява след  сложната интервенция, а жизнените му показатели постепенно се подобряват.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки