Публикация на CNN за „летящата чиния“ на Бузлуджа стана хит сред читателите


Публикация на CNN за „летящата чиния“ на Бузлуджа стана хит сред читателите
Снимки: CNN
19 Януари 2017, Четвъртък


"Българското НЛО" е определено о тавтора като интригуващо, а гледката към Балкана - като сензационна

Автор: Диана Славчева

В традиционната си рубрика „Пътешествие" (Travel), CNN обнародва вчера, 18 януари, статия, посветена на паметника на връх Бузлуджа, която в момента оглавява класацията за най-четена от читателите на медията публикация.

Руините на изоставеното „българско НЛО“, както е наречена монументалната постройка, открита през 1981 г. и оставена на произвола на съдбата след 1989 г., са представени от автора на текста Джарид Салем едва ли не сантиметър по сантиметър.

Той е успял да проникне в мемориала, въпреки че входът му е непрекъснато залостван, за да се попречи на любопитните пътешественици да влизат в рушащата се сграда. Въпреки това желаещите да сторят това са много и винаги успяват да си проправят пролука към вътрешността на някогашното култово футуристично изглеждащо здание.



В статията не е пропуснато да се обясни защо именно връх Бузлуджа е избран да „кацне“ там „летящата чиния“. Специално място е отделено на някогашните мозайки с образите на комунистическите идеолози Енгелс, Маркс и Ленин и българските политици от социалистическо време Георги Димитров, Димитър Благоев, Васил Коларов и пр.

Става дума и за това, че навсякъде са пръснати натрошени стъкълца от петолъчната звезда, огрявала върха на извисяващата се над сградата панорамна мачта, за която се носело слух, че е направена от рубин.

Е, в интерес на истината от синтетичен рубин бе изработена червената звезда над някогашния партиен дом в столицата, която бе свалена с хеликоптер от там през 1990 г. Не тази, която е в музея на социалистическото изкуство в София, която всъщност две години преди 10 ноември 1989 г. замени рубинената.

Но да се върнем пак на Бузлуджа. В публикацията на CNN, покрай всичко останало – развалините, графитите, немарата, продънения покрив и т.н., се отдава дължимото възхищение на гледката, която се разкрива към съседните старопланински върхове, определени от автора като „сензационна“.

И всичко това е богато илюстрирано с много снимки от „българското НЛО“.



А на нас ни е интересно каква е магията на този порутен паметник, с която той толкова много привлича туристи – при това нерегламентирано, тъй като не е официално обявен за туристически обект. Поне не днес, и не в този си вид.

Но край него безспирно продължават да се тълпят и българи, и чужденци по всяко време на годината. И ето, че именно той е избран от престижната западна медия да е главен герой в пътепис за нашата страна. Който пък се чете в несвяст от западняците!

Може би е прав г-н Салем, който твърди в материала си за „чинията“ на Бузлуджа, че стотици са изоставените паметници от времето на комунизма, разпръснати из целите Балкани, но малцина са толкова интригуващи като нашето НЛО, приземило се само на един хвърлей от героичното Орлово гнездо и чутовния връх Шипка и буквално на метри от мястото, където издъхва големият ни „юнак във младост и сила мъжка“ Хаджи Димитър.


В категории: Новини , Забележителности

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
MUNCHO
20.01.2017 11:36:22
0
0
PREDLAGAM:1.IMETO,,BUZLUDZA,,OSTATAK OT ROBSTVOTO DA SE PROMENI S BALGARSKO-VRAX,,XADZI
DIMITAR,,2.PETOLA4KATA DA SE ZAMENI S IZPRAVEN LAV DARZASHT ZNAME S NADPIS,,SVOBODA ILI
SMART,,3.A SAMATA ZGRADA I MJASTOTO OKOLO NEJA,DA SE PREVARNE V ,,NATZIONALEN PANTEON NA
ZAGINALITE ZA SVOBODATA I NEZAVISIMOSTA NA BALGARIJA.OT SAZDAVANETO NA BALGARSKATA DARZAVA DO DEN DNESHEN.SAS STATUT NA PAMETNIK OT NATZIONALNO ZNA4ENIE.
1
Комунист
19.01.2017 20:03:01
0
0
Къде са рубините Главният прокурор да се самосезира.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки