Два нови приюта за жертви на трафик ще се изграждат в София


Два нови приюта за жертви на трафик ще се изграждат в София
19 Януари 2017, Четвъртък


В Плевен пък, където районът е високо рисков, предстои да бъде създадена смесена комисия

Автор: Десант

В София ще бъдат разкрити два нови приюта за хора, станали жертва на трафик или пък потенциално застрашени от подобно престъпление срещу личността. Едната сграда е предназначена само за деца, а другата – за възрастни. Освен това ще бъде разширена партньорската мрежа между Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и други институции.

В Плевен пък, където  районът е високо рисков по отношение на трафика на хора, предстои да бъде създадена местна комисия. Новата местна структура на НКБТХ ще спомогне за координация на усилията, за провеждането на целенасочени превантивни действия и защитата и подкрепата на потърпевшите лица.

Като цяло, през 2017 г. ще се увеличи броят, качеството и обхвата на социалните, консултативните и правните услуги, предоставяни на жертвите на трафик. Това е залегнало в Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Решението беше взето днес, по вре на заседание на НКБТХ.

В програмата за тази година е предвидено още повишаване на капацитета на съществуващите девет местни комисии, внедряване на нови механизми за проследяване случаите на жертви на трафик след напускането на приютите, както и на ранна идентификация на трафика сред уязвими общности.

Ще бъде проведено специализирано изследване, с което да се картографират районите, населени със силно уязвими общности по отношение въвличането в трафика на хора.

В рамките на годината НКБТХ ще провежда информационни кампании с цел превенция и създаване на обществена нетърпимост към този вид престъпление. Предвижда се също развиване на анти-трафик мрежата от доброволци към местните комисии.

И тази година ще се провеждат специализирани обучения за съдии, магистрати и разследващи полицаи, както и за дипломатически служители, педагогически персонал, социални работници и ромски медиатори.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки