Черешите в Кюстендилско измръзнаха


Черешите в Кюстендилско измръзнаха
19 Януари 2017, Четвъртък


Поражения от ниските температури са нанесени на почти 90 процента от плодните пъпки

Автор: Десант

Тазгодишният голям зимен студ доведе до сериозни проблеми за плодните дръвчета. В Кюстендилска област особено пострадали от него са черешите. Измръзванията при тях са между 70 и 90%. Това показва проверка на специалистите от Института по земеделие в областния център.

Констатирани са и измръзвания до 30% при ябълките и сливите. "Овошките от череши не са измръзнали напълно, защото пъпките са били в дълбок покой", обясняват от научното звено.

По думите на неговия  директор Димитър Домозетов, при черешата, ако 30-35% от плодните пъпки са запазени, добивът ще е добър. В Кюстендилско обаче запазените пъпки са по десетина процента, което означава, че реколтата ще бъде частично компроментирана, посясни той пред БНТ. Което пък ще доведе до поскъпването на родните череши, когато се появят в търговската мрежа в късната пролет. Много е вероятно тяхната цена да е конкурирана от по-ниската на плодовете, изващи от по-топлите страни.

В най-студените дни в Кюстендилския край бяха регистрирани рекордно ниски за региона температури, които достигнаха до минус 24 градуса.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки