Втора номинация на Българската православна църква за Нобелова награда за мир


Втора номинация на Българската православна църква за Нобелова награда за мир
18 Януари 2017, Сряда


Предложението идва от видни израелски общественици и е подкрепено от подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи

Автор: Десант

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война, съобщиха от Светия синод.

Номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Снех, професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и адвокат Моше Алони, и е подкрепена от подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.

От Българската патриаршия припомнят, че по време на Втората световна война отделни лица с риск за живота си са проявявали героизма да спасяват граждани с еврейски произход от сигурна смърт и преследване. "Но Българската православна църква е единствената верска институция, на територия под контрола на Хитлер, която открито и официално заявява своята позиция.

Със своята решителност и последователно следване на евангелските нравствени идеали Българската православна църква начело с Екзарх Стефан и целия Свети синод, сред които и Видинския митрополит Неофит, Пловдивския митрополит Кирил (по-късно Български патриарх), изиграва водеща роля за спасяването на еврейската общност в диоцеза й. Тя вдъхновява българската общественост за съпротива срещу прилагането в страната ни на закони, дискриминиращи евреите".

Кои ще станат тазгодишните лауреати на нобеловата награда за мир ще стане ясно през октомври.

Клириците припомнят, че това е втората номинация за Българската православна църква за Нобелова награда за мир. Преди това тя бе номинирана през 2013 г. по повод 70-та годишнина от спасяването на българските евреи. Предложението тогава бе внесено от Лъчезар Тошев - заместник-ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ.

Това, което е забележителното при настоящата номинация е, че тя идва от израелска страна и има силната подкрепа на българската общност в Израел.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири , И ний сме дали нещо ...

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
С уважение и добри чуства
21.01.2017 12:01:21
0
0
НАРОДА И ЦЪРКВАТА НАКАРА ЦАРЯ ДА НЕ ПРАЩА ЕВРЕИТЕ В КОНЦЛАГЕР. НО НЯКОЙ ОТ ТЯХ ИЗТРЕПАХА НЕВИННИ БЪЛГАРИ/КАТО ГЛАВИНЧЕВ, КОЙТО СЕ ХВАЛЕШЕ ЧЕ УБИЛ НАД 500,,ВРАГОВЕ/СЪЩО И,, НАРОДНИЯ. СЪД,, КОЙТО ИЗТРЕПА ЦЯЛ ПАРЛАМЕНТ, ПО НАРЕЖДАНЕ НА СТАЛИН ЧРЕЗ ГОШО, КОЙТО И НЕГО ОТРЕПА И МУ НАПРАВИ,, МАВЗОЛЕЙ,,. ММНОГО УЧЕНИ ЕВРЕИ ПОМОГНАХА В МУЗИКАТА, КУКТУРАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО. ТАКА ЧЕ ИМА И ДОБРИ ЕВРЕИ., КАКТО ВЪВ ВСЕКИ НАРОД.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки