Хуманно ли се умъртвяват у нас заразените с птичи грип хвъркати


Хуманно ли се умъртвяват у нас заразените с птичи грип хвъркати
Снимката е илюстративна
18 Януари 2017, Сряда


Скандален случай в една патешка ферма показва, че наредбите не се спазват

Автор: Диана Славчева

До вчера, 17 януари, трябваше да бъдат ликвидирани всички птици, засегнати от високопатогенната инфлуенца, чийто брой у нас надхвърли 430 хиляди. По последни данни към момента са констатирани 63 огнища на заболяването в 12 области на страната.

В приетата на 14 декември 2005 г. Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване (обнародвана в „Държавен вестник“, бр. 42 от 23 май 2006 г.) съществува Раздел IХ, озаглавен „Методи за умъртвяване при ограничаване и ликвидиране на заразни болести“.

Та съгласно неговия член 29, разрешените методи за умъртвяването на животни в този случай са: изстрел с пистолет или пушка; с електрически ток (електрошок) и с въглероден двуокис.

Да видим обаче как, според публикация в сайта actualno.com, на 16 януари са унищожени 7400 патици в пловдивското село Златосел. Пред сайта Мария Телбийска, гледачка в патешката ферма, собственост на фирма „Марко 2003-Марко Янков“,  разказва, че са пристигнали пет души, които с багер направили заграждение с размери сто на сто метра с по три пласта бали сено. Вътре натъпкали всички птици. „Съвсем натясно бяха“ - твърди жената.

След това пристигнала пожарната и обляла патките с пяна. „Тя много бързо се разстила навсякъде и ги задуши за пет минути. Отначало се опитаха да се движат, но много бързо стихнаха. Пяната покри всичко” - свидетелства Теблийска, която гледала тези птици още от деня на излюпването им. По думите й те вече били с тегло почти 4 кила и готови за гушене.

Заразата с грип била открита при малките патета, сред които намирали умрели, но не и сред възрастните. Но гледачите се примирили, че политиката е всички да бъдат умъртвени – и малки, и големи.

Въпросът е как. И дали действията на служителите от „Противопожарна безопасност“ отговарят на нормите за хуманност.

За всеки е ясно, че задушаването с пяна от пожарогасители не е нито изстрел с пистолет или пушка; нито пускане на електрически ток (електрошок), нито пък с използване на въглероден двуокис.

Е, някой може да възрази, че пенообразуващия разтвор се състои най-често от химическа пяна, на която около 80% от обема е въглероден двуокис или диоксит, както също е известно съединението.

Само че според Наредбата, при използването на въглероден двуокис е нужно „осъдените на смърт“ животни да бъдат вкарани в камера, в която са монтирани устройства за измерване концентрацията на газа в точката на най-голяма концентрация и устройства за визуално и светлинно сигнализиране при намаляване на концентрацията под 70 %.

В случая и дума не се обелва патоците да са били натикани в газова камера, нали така?!

Апропо, цитираният по-горе член 29 има още една подточка, която допуска органите на Националната ветеринаро-медицинска служба да разрешат използването и на други методи. „Но те трябва да гарантират, че животните се умъртвяват преди идването им в съзнание и при спазване изискванията по чл. 3.“, гласи Наредба № 22.

Самият член 3 пък изисква „Всички манипулации по време на придвижването на животните, предкланичната почивка, подготовката за клане, ограничаването на движението, фиксирането, зашеметяването, клането или умъртвяването на животните се организират и извършват по начини, които намаляват до минимум възбудата, болката и страданието им“.

Дари затварянето на златоселските патици в своеобразния егрек, където нещастните обречени птици са били нагъчкани една до друга в теснотията, е намалило „до минимум възбудата“, или задушаването им с противопожарна пяна и петминутната им агония не са допуснали „болка и страдание“?! На тези въпроси е ред да дадат отговори както от БАБХ, така и от земеделското министерство.

Вместо това, днес пресцентъра на Министерски съвет пусна бодра информация, озаглавена с цитат на премиера в оставка Бойко Борисов, който заявява: „Предприети са всички мерки за ограничаване на последиците от птичия грип“. А министърът на земеделието Десислава Танева му припява: „От три дни няма регистрирана положителна проба“.

Следва биенето в гърдите, че на днешното си последно заседание кабинетът в оставка е одобрил 9,7 млн. лв. допълнително за наложените мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта „инфлуенца по птиците”, като тези пари щели да бъдат дадени „основно при стопаните, чиито патици, гъски, кокошки, птици, вследствие птичия грип, са хуманно умъртвени“.

„Дай, Боже, да се справим, тъй като България е вторият износител на гъши и патешки дроб в Европа, коментира и Бойко Борисов в присъщия си стил „на всяка манджа – мерудия“.

Очевидно и стопаните на златоселската патешка ферма ще бъдат компенсирани. А това дали отглежданите от тях животни, даващи въпросният патешки дроб, са били унищожени хуманно вече е друг въпрос. Но дали ще чуем някога отговора му?!

Някои твърдят, че и "гъченето" на патици и гъски с цел получаването на голям черен дроб, ценен като изискан деликатес в западноевропейската кухня, също не е хуманно мероприятие. Не било хуманно и отношението ни към мигрантите, реши пак днес съд в Белгия.

Но тук думата ни не е за семантиката на това слово, а за това как се прилагат наредбите у нас. Защото от спазването на закона започва редът в една държава. А после - и всичко останало.


В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Никофоров
18.01.2017 17:20:37
1
0
Идиотската държава унищожи толкова много хранителни запаси, докато в това време хората гладуват... Парадоксът на 21 век...
1
dior
18.01.2017 14:06:28
1
0
Птичият грип е измислен, за да няма никой стопанин самостоятелност - в магазините има птици, пълни с отрова, така и аптеките се пълнят с хора.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки