Болезнено романтичният и много обичлив Дамян Дамянов


Болезнено романтичният и много обичлив Дамян Дамянов
Дамян Дамянов е автор на много от текстовете за песните на примата на българската естрада Лили Иванова
18 Януари 2017, Сряда


На 18 януари се навършват 82 години от рождението на един от най-големите поети на нашата съвременност

Автор: Десант

На 18 януари 1935 г. в Сливен се ражда един от най-големите поети на нашето съвремие – Дамян Дамянов.

В началото на 1987 г. е излъчен единственият посветен на него документален филм „Обичам те, живот”. Негов съсценарист и режисьор е талантливият му колега и много близък приятел Станко Михайлов – писател, поет, актьор, сценарист, режисьор, театровед, народен представител в 39 Народно събрание.

„Бяхме денонощно заедно с него. Аз съм го водил в Москва, Ленинград и Минск. Предсмъртното му писмо е в мене“ - споделя преди години в едно свое интервю авторът на телевизионния портрет на Дамян Дамянов.

И още интересни неща за него разказва в спомените си Станко Михайлов.

Двамата се срещат за пръв път през 1964 г., когато Михайлов му занася свои стихове в редакцията на вестник „Народна младеж”, където поетът е литературен консултант.

„Седеше сам зад бюрото си вляво от вратата, потънал в цигарен дим. Пое свитъка, погледна ме през очилата си с големите си красиви очи, после се взря в мен и започна да чете, издавайки тежко и шумно дишане", пише Михайлов. 

Поетът прочита стиховете на кандидат-сътрудника и накрая му задава въпроса: «Защо сте толкова тъжен?”. Не вървяло Станко да му разказва всичките си страдания и ужаси от прекараното без родители детство и задал същия контравъпрос. Не получил отговор и си тръгнал съкрушен. Малко по-късно прочита във вестника публикувано едно от стихотворенията си.

След втората им среща между двамата се завързва неразделно приятелство, продължило до смъртта на Дамян Дамянов.

Малко след запознанството им, големият наш поет станал редактор в сп. „Пламък”, чиято редакция се помещавала в сградата на Съюза на българските писатели, която била близо до квартирата на Станко Михайлов.

Дамян Дамянов често разказвал на своя приятел за голямата си любов - жена с 10-15 години по-възрастна от него, в която се влюбил като 19-годишен студент и още не можел да забрави. Дори го запознал с нея.

Той постоянно искал да я вижда, да я прегръща, милва и целува. Да й говори неспирно колко много я обича и желае, макар че вече била омъжена. Защото изпитвал болезнена нужда някой да го обича и той да обича. „Ще отида при нея и ще й кажа: „Студено ми е. Искам да се гушна при теб. Приеми ме отново”, споделял поетът със Станко Михайлов.

На моменти той се чувствал объркан, защото Дамянов му разказвал и за друга негова любов. Но за нея казвал, че я иска само като жена и нищо повече. Докато другата обичал душевно и телесно. „Тя е много фина. Много шик жена. От старата аристокрация – с финес, с маниери и с красиви лафове. И много чете. Всичко знае и всичко разбира. Голяма жена. Бомба жена!”

Неочаквано на фона на тези изгарящи чувства, един ден в кабинета на Дамянов се появило слабо, високо и срамежливо момиче. Това била Надежда Захариева – млада поетеса от много бедно многодетно семейство от Сандански и бъдеща майка на трите му деца. Поетът набързо разказал на приятеля си за нея и изневиделица го информирал, че момичето е добро, честно и скромно и работата отива на женитба.

„Затова да съм търсел музика, кумове и… започна да се смее щастливо, какъвто не бях го виждал никога досега". Михайлов съвсем се объркал, още повече, че само няколко дни преди срещата с Надежда го помолил да намери в квартал „Иван Вазов” някаква студентка, с която се „бъркал” от известно време.

Тя била много хубава, умна и също влюбена в него. „Да съм я намерел на посочения адрес, защото нямала телефон, и да съм й определил спешна среща с него. Можех ли да откажа такова нещо, и то баш на Дамян?". Но студентката тъй и не била открита. Малко след тази случка Дамян Дамянов и Надежда Захариева се оженили. Тя всеки ден го водела до работата му, а вечер го прибирала обратно до дома им на ул.  „Доспат" в София.

„Извисена над него почти с две глави, тя бдително и неотклонно го следваше навсякъде и с жертвена преданост вършеше съпружеските си задължения. Много от общите ни приятели и колеги с Дамян приемаха като знак на висша добродетел и обич постъпката й, приемайки да се омъжи за Дамян с неговото тежко и невъзвратимо телесно увреждане.

Но тъй или иначе, макар и вече семеен, Дамян непрекъснато изпитваше болезнена нужда да бъде понякога сам и далеч от денонощното си родителско и съпружеско опекунство, пък макар и само за час или броени минути", спомня си неговият приятел Станко.

Той има и още една незабравима случка с големия наш поет. Бил твърдо решен да му помогне да преодолее тежката си телесна скованост и да проходи. Споделил му това, а Дамянов обяснил: „Станко, като малък аз ходех самичък. Движех се без никой да ми помага.

Но веднъж на една поляна, където играех с други деца, паднах и майка ми уплашено изпищя, мислейки че е станало нещо лошо с мен. Но този неин вик така ме стресна, че оттогава вече не мога крачка да направя без чужда помощ".

Разбрал, че до голяма степен проблемът при Дамян е психологически, Станко го придружил до ергенската си квартира на шестия етаж, до която поетът стигнал сам и пеша.  А после го приканвал да се приближи и отстъпвал назад, както правим с малките деца, когато искаме да проходят.

„Дамян се закова за миг на мястото си пред стола, после бавно, предпазливо се завъртя около себе си и направи първата крачка, после втората, третата. И пак така – смеещ се от радост като дете, че е успяло да се превъзмогне. Тогава го прегърнах и казах: – Ей, мъж, видя ли, че можеш, а? Отречи сега, че не си гигант!". Михайлов просто докосвал леко гърба му, колкото да усеща човешки допир и да има кураж. По същия начин после слязъл до изхода и се качил на трамвая с помощта на приятеля си.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки