Пчелари предупреждават: Фалшивият мед е опасен!


Пчелари предупреждават: Фалшивият мед е опасен!
17 Януари 2017, Вторник


Големите преработватели заливат пазара с фалшив мед, докато собствениците на кошери се опитват да опазят пчелите и препитанието си 

Автор: Десант

„На опаковките пише "70% сироп, 30% пчелен мед", но това мед ли е? Ако в едно сирене сложат 90% растителна мазнина и 10% мляко на прах, това сирене ли е?“ - питат с основание пчеларите, които пряко сили се опитват да опазят кошерите и препитанието си.

Големите търговски вериги обаче предпочитат да внасят китайски фалшификат или от съмнителни фирми, които предлагат мед на цена много под себестойността му. И клиентите се подвеждат, без да си дадат сметка, че за да се постигне този ефект на ниската стойност, пчелният мед се разрежда с царевичен сироп, оцветители, ароматизатори. Едва между 10% и 30% реално е истинския продукт, предупреждават от сдружението на българските пчелари.

Истината, която се укрива от хората е, че дори истинският пчелен мед, който много рядко може да се намери в магазините, е некачествен. Този мед е разтопяван поне 2 пъти, след което е филтриран. След това загряване и филтриране, от пчелния мед остава само една чиста захар с аромат и цвят на пчелен продукт. Всички полезни микроорганизми умират, а прашец няма, защото минава през филтър, предупреждават от там.

Според Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), медът обаче трябвало да бъде преработван! БАБХ не изследва дали меда е истински, а само дали е безопасен. Да, сиропът от царевица е безопасен, в това няма никакво съмнение, нали го използват в газираните напитки. 

Никой не казва на потребителите обаче, че този сироп води до:

Затлъстяване;
Понижена мозъчна активност и чувство на умора;
Залъгва мозъка, че човека е гладен и консумира повече;
Повишен риск от диабет тип-2;
Хипертония и холестерол извън нормата;
Повишава риска от бъбречна недостатъчност и увреждане на черния дроб;
Кариеси;
Рак;
Деменция;
Сърдечна недостатъчност;
Отславане на имунната система;
Чести промени в настроенията и психични заболявания;
Забавяне на метаболизма;
Токсично натравяне поради съдържанието на пестициди, фунгициди и хербициди;
В 50% от пробите са открити тежки метали като ЖИВАК и ОЛОВО;

Но все пак експертите на БАБХ твърдят, че е безопасен!

Няма съмнение - филтрирания мед и меда с царевичен сироп го произвеждат пчели в химически завод, който е сертифициран за производство на хранителни продукти.

Според действащото законодателство в България, е позволена продажбата на "индустриален пчелен мед" и "филтриран пчелен мед". Според проучване на пазара, извършено от pushalka.com, на нито един от предлаганите на пазара продукти, това не е упоменато. 

Излиза, че според всички институции в България, пчелния мед, който се произвежда от пчели в кошери е негоден. Годен е преработван, филтриран и загряван мед с царевичен сироп. А БАБХ не разполага с техниката, която е нужна за пълното изследване на пчелен мед, също така в България няма нито една акредитирана лаборатория и резултатите не се признават.

Всъщност, според действащото законодателство, пчеларите нямат право да продават директно непреработен мед на вериги супермаркети. Пчелен мед, който не е преработен, не е филтриран, без оцветители и ароматизатори, можете да си закупите само и единствено директно от пчелар. 
Източник: PUSHALKA.COM


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки