Награда за селфи в музея


Награда за селфи в музея
17 Януари 2017, Вторник


Инициативата за такъв фотоавтопортрет се заражда преди три години

Автор: Десант

За трета поредна година музеите по света се обединяват в инициативата Ден на музейното селфи, който тази година ще е в сряда, 18 януари.

Начало на инициативата поставя през 2014 г. блогърът Мар Диксън. Докато посещава музеите в Лондон с малката си дъщеря, му хрумва идеята човек да се щракне, за да запомни по-добре мястото, което е посетил.

Музейните служители признават, че това е лесен и ефективен начин да се популяризират музеите и да привлекат повече посетители в залите си.

За да се включи човек в Деня на музейното селфи, преди всичко е нужно да се разходи до културната институция, да си направи снимка и после да я качи в някоя от социалните мрежи – Facebook, Twitter и Instagram, с хаштага #MuseumSelfie.

От Регионален исторически музей в Бургас са решили тази година да отличат най-забавните фотоавтопортрети, направени в рамките на закачливата инициатива, като наградят авторите им  с годишен талон за безплатно посещение в бургаските музейни експозиции.

Трябва да обърнем все пак внимание, че много галерии за изобразително изкуство в света забраняват снимането с цел проблясъците на светкавиците да не увредят живописните платна. Други пък се опасяват дългите стикове за правене на селфита  да не се одраскат или бутнат експонатите.

Така например стърчащите пръчки вече са забранени в Музея за модерно изкуство и Купър-Хюит дизайн музей в Ню Йорк, както и в лондонската национална галерия например.

Няколко любопитни факта за селфито

Смята се, че първото селфи е направено през 1839 г. от химика и металург Робърт Корнелиус. Неговото изображение се счита и за най-ранния запазен американски портрет.

Княгинята Анастасия пък е била една от първите тийнейджърки, направили си селфи.

Британецът Гордън Холмс, който е любител археолог, твърди, че е открил селфи от каменния век! Мъжът попада на рисунка върху камък, датирана на около 4000 години. Върху парчето скала е издълбано лицето на човек, който гледа към запален огън, а над главата му се различава съзвездието Касиопея.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки