Пръскат зарзавата ни с бойни отровни вещества


Пръскат зарзавата ни с бойни отровни вещества
17 Януари 2017, Вторник


Опасните за здравето на хората и околната среда пестициди, влизат контрабандно в нашата страна

Автор: Десант

С канцерогенни и опасни за селскостопанската продукция и за пчелите препарати за растителна защита масово се пръскат посевите у нас. Това са продукти, които влизат в страната контрабандно от Турция, Сърбия и Македония, където се продават на половин цена от легалните аналози, предлагани в България.

По думите на председателят на Българската асоциация за растителна защита доц. д-р Петър Николов, цитиран от в. „Труд“, над 60 милиона лева е стигнал през миналата година нелегалният внос на препарати за растителна защита, който през 2015 г. е възлизал на около 30 млн. лева. В тази връзка представителите на бранша са приели декларация, в която настояват правителството да криминализира контрабандния внос на пестициди.

Заради ниските им цени българските фермери предпочитат да пръскат с тях насажденията си, без да си дават сметка, че така в продукцията им се натрупват опасни за здравето на хората и околната среда вещества. Неотдавна учени установиха, че пестицидите, попадащи в организма с плодовете и зеленчуците, покрай всичко останало, може да провокират безплодие при мъжете. 

Доц. д-р Николов хвърля бомбата с разкритието, че голяма част от препаратите, контрабанден внос от Турция, в миналото са били бойни отровни вещества. По-голямата част от тях са забранени за производство и употреба в Европейския съюз, допълва той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки