До днес трябва да бъдат ликвидирани всички хвъркати с птичи грип


До днес трябва да бъдат ликвидирани всички хвъркати с птичи грип
17 Януари 2017, Вторник


Заради заразата яйцата може да поскъпнат с 10 процента

Автор: Десант

До днес трябва да бъдат  ликвидирани всички птици, засегнати от високопатогенната инфлуенца по птиците, чийто брой надхвърля 430 хиляди. По данни на д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, към момента са констатирани 63 огнища на заболяването в 12 области на страната.

Вчера ветеринарният екип за извънредни ситуации, който е част от Европейската комисия, бе на посещение в българското министерство на земеделието и храните, където се запозна с епизоотичната обстановка в страната ни, като целта на визитата е да бъдем подпомогнати в борбата със заболяването, като се обмени опит с други страни с констатирани огнища на птичи грип.

Както преди дни информира земеделският министър Десислава Танева, за справяне със заразата ще се похарчат около 1 млн. лева. Към тях ще се прибави и стойността на обезщетенията, които ще бъдат платени на фермерите с умъртвени птици, с което общата сума се очаква да достигне 5-6 млн. лева.

Очаква се заради опасното заболяване и масовото унищожение на заразени птици да се стигне до скок в цената на яйцата с около 10%.





В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки