Авторът на „Стани, стани, юнак балкански“ посреща с прочувствено слово освободителите на Сливен


Авторът на „Стани, стани, юнак балкански“ посреща с прочувствено слово освободителите на Сливен
17 Януари 2017, Вторник


Петрозаводският полк с командир генерал Беляев донася на 17 януари преди 139 години свободата на Града на стоте войводи

Автор: Десант

По време на освободителната Руско-турска война Сливен се явява важно военно звено за свръзка между Одрин и Казанлък-Шипка. Още през лятото на 1877 г. генерал Гурко изпраща към града на стоте войводи 26-ти Казашки полк, командван от барон Корф.

При село Оризаре отрядът разгромява опиталите се да го спрат черкези и башибозук и когато руските части стигат до село Джиново, градоначалникът на Сливен и приближените му напускат града. Българското население таи надеждата за скорошно освобождение, но скоро руснаците са принудени да отстъпят към Шипка.

Председателят на военния съвет в Сливен Садък бей се развилнява и местните жители са подложени на всякакви жестокости. Стотици са обесени. През декември центърът е изгорен от отстъпващите турски войски, а населението е евакуирано. 24 сливенски първенци са арестувани и откарани в Цариград.

След падането на Плевен към Сливен се отправя Левият страничен отряд, командван от генерал Едуард Делинсхаузен. Той преминава при зимни условия трудно проходимите силно заснежени проходи Твърдишки и Демиркапия. И на 4 януари (16 януари, нов стил) 1878 г. драгуните от втора дивизия от 13-ти драгунски полк на Военния орден, командван от майор Кардашевски, влизат в почти обезлюдения град.

На следващия ден - 17 януари, в Сливен се появяват и части от 26-ти казашки Донски полк, начело с полковник Бакланов.

Хората се завръщат, за да  посрещнат тържествено освободителите в края на града в местността Харамиите, където за целта е издигната арка. Начело на Временната управа застава митрополит Серафим. С хляб и сол и с много хоругви ликуващите сливенци посрещат основните руски освободителни части от Петрозаводски полк с командир генерал А. Беляев.

Мъже и жени обсипват войската със зелени клонки. Сред посрещачите е и авторът на „Стани, стани, юнак балкански“ – поетът Добри Чинтулов, който произнася прочувствено слово на руски език.

На мястото, където са посрещнати руските освободители ( днес площад „17 януари” в квартал „Клуцохор“), е издигнат малък паметник в чест на бележитото събитие, където всяка година на 17 януари гражданството тържествено отбелязва тази съдбовна за града дата и поднася венци и цветя в знак на признателност и в памет на героите.

И днес Община Сливен, съвместно със Сливенска митрополия, Военно формирование 22 220 и Регионално управление на образованието също са организирали ритуал-поклонение по случай 139-годишнината от Освобождението на града на стоте войводи, като свещеници от църквата „Св. Никола“ извършват в памет на загиналите заупокойна молитва и благодарствен молебен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки