Турското командване планирало да разруши Пловдив


Турското командване планирало да разруши Пловдив
"Посрещане на генерал Гурко в Пловдив", худ. Нягул Станчев
16 Януари 2017, Понеделник


Преди 139 г. Капитан Бураго и неговите драгуни успяват да освободят града под тепетата от османците и черкезите

Автор: Десант

Сутринта на 16 януари 1878 г. в Пловдив с целия си щаб влиза генерал-лейтенат Йосиф Гурко и обявява освобождението на града от турско робство.

Преди това край тепетата се разиграва драматична битка в опит на османското командване да забави руското настъпление към Одрин, след освобождаването на София.

По заповед на Сюлейман паша в Пловдив, в полето между ж.п. гарата и кв. Остромила са избити 80 българи затворници, участвали в националосвободителните борби.

II-ри Драгунски ескадрон, съставен от 63 драгуни, с командир капитан Александър Бураго от Лейбгвардейския Драгунски полк, успява да се вмъкне в Пловдив. От тукашните българи в кв.Кършиака разузнаването му научава, че в града има повече от 1000 низами и черкезка конница.

Сержант Пономарьов успява да залови в района на ж.п гарата пленник. Това изплашва противника и силите му панически изоставят позициите си. Капитан Бураго незабавно атакува и превзема кв. Мараша, хълма Бунарджика и пощата.След това изпраща донесение за заемането на Пловдив.

Това накратко е сухата история, която Уикипедия ни поднася за случилото се преди 139 години край тепетата. Днес там, пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина, бе тържествено отбелязана годишнината от Освобождението на града.

Много по-вълнуващо представя събитията, случили се през 1878 г., историкът от пловдивския Държавен архив Владимир Балчев, цитиран в сайта на Община Пловдив.

„Още на 1 януари по стар стил (14 януари  нов стил) преди 136 години започват да горят сгради. Тогава френският консул организира всички дипломати, отиват при валията и настояват да даде оръжие, за да може християните да овардят сградите от черкези, които обикалят и Пловдив.

С големи мъки и с помощта на френското дипломатическо тяло в Цариград българите католици и гърците успяват да направят отряди. На православните българи не е разрешено да носят оръжие.

На 2 януари (15 януари по нов стил) гори Пазарджик. При отстъплението турците не само разрушават моста, но и сгради, които се смятат за шедьоври на османската архитектура.

Тази съдба не може да се допусне в Пловдив. Отново френският консул организира всички други консули – на Австро-Унгария, на Гърция и на Италия, за защита на Пловдив. Тогава научават, че турското командване е решило да разруши града, а турската армия да се укрепи в подножието на Родопите. Отново отиват и казват, че няма да напуснат Пловдив.

Въпреки всичко Сюлейман паша до последно, докато дойде Александър Петрович Бураго,  държи 4 оръдия на Джендем тепе, които да разрушат Стария Пловдив.

Капитан Бураго цял ден превозва финландски пехотинци, които завземат днешното село Оризаре. Вечерта генерал Гурко го натоварва да тръгне на разузнаване с неговите драгуни – 63 по официалните известия. Докато стигне до Джендем тепе вижда два турски лагера с по 1000 и повече човека.

Влиза тихо в града и среща представители на милициите от гърци и католици, които му обясняват, че турците са струпани на гарата и се готвят да тръгнат. Турското население вече е напуснало града, изтеглени са оръдията от Небет тепе, Джамбаз тепе, Сахат тепе и Бунарджика и са оставени само на гарата.

Тогава Бураго прави план по какъв начин да неутрализира оръдията, които могат да разрушат Пловдив. Канят отрядите да заемат позиции на няколко места – пред сегашния Военен клуб, в Цар-Симеоновата градина, по пътя за гарата. Казаците също се разпръсват и започват по знак на Бураго да стрелят...

Понеже всичко идва на вълни и отвсякъде се чува мощно „ура“, турците помислили, че руската армия е влязла в Пловдив и започва паническо бягство към Родопите.

Сутринта, като стават пловдивчани, виждат коне, оръжия, муниции, дрехи... Тогава Бураго с 20 души отива да обезоръжи оръдията. Буквално в последния момент успява да ги спре и в 1 часа на 16  януари докладва на генерал Гурко, че Пловдив вече е освободен“.



В категории: Новини , История , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки