Три централи на Ковачки не могли да „размразят“ студения резерв


Три централи на Ковачки не могли да „размразят“ студения резерв
15 Януари 2017, Неделя


Освен замръзването на въглищата, причина бил и влезденяването на река Дунав

Автор: Десант

От понеделник Министерството на енергетиката започва проверки на всички ТЕЦ-ове в страната, за да се гарантира, че всяка от тях разполага с достатъчно количество въглища за нормално производство, съобщиха от енергийното ведомство. Ще бъдат проверявани особено внимателно централите, които предоставят студен резерв на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Както поясни от екрана на „Нова телевизия“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова причина за проверките е, че през изминалата седмица в три от централите, които трябва да предоставят тази услуга, е имало аварии и студеният резерв не е можело да бъде активиран, за да задоволи нуждите от потребление в пиковите часове.

Това са ТЕЦ „Бобов дол", ТЕЦ „Русе" и ТЕЦ „Марица 3" - Димитровград, които са собственост на Христо Ковачки. За това те ще понесат съответните санкции.

„По отношение на студения резерв имаме много сериозни притеснения, защото неговото предназначение е да се активира и да реагира тогава, когато е нужен на системата", посочи Петкова.

Проблемът при ТЕЦ „Бобов дол" са били замръзналите въглища, заради които и местната топлофикация - също собственост на Ковачки, остави без отопление жителите на Перник. При ТЕЦ „Русе" аварията е причинена от... замръзването на Дунав и невъзможността централата да се охлажда. В теца в Димитровград е имало повреда в котела, която вече е отстранена.

През миналата седмица проблем е имало и с мини „Марица-изток" заради авария на претоварач, както и замръзване на въглищата, което е довело до намаляване на доставките. Мините там вече работят с максимален обем на доставки.

Енергийният министър успокои, че няма да се стигне до режим на тока, въпреки че се очаква потреблението и през новата седмица да е високо.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки