Яворов, четите в Македония и арменците


Яворов, четите в Македония и арменците
Четата на войводата Пейо Яворов в Кавала през 1912 г
13 Януари 2017, Петък


Лиричния поет, чието рождение честваме днес, оставя светла диря в национално-освободителните борби на Пиринския край и в паметта на арменския народ

Автор: Диана Славчева

На днешния ден - 13 януари, отбелязваме 139 години от рождението на Пейо Яворов - лиричния поет, оставил светла диря в национално-освободителните борби на Пиринския край и Македония срещу турското господство.

Яворов е един от съратниците на Гоце Делчев, четник и активен участник в Балканската война, която през 1912 г. носи освобождение на Пиринско.

Както отбелязва д-р Георги Тренчев, сам Яворов определя най-точно своята дейност в Македония пред руския журналист, кореспондент на в. „Реч”, Вл. В. Топоров, като заявява: "Аз никога не съм принадлежал и не ще принадлежа на каквато и да е определена македонска група. Мене ми е чужда всяка партийност, за мен е непознато пълно подчинение. Затова аз съм гледал и си гледам работата в Македония като дълг към България... Мен ме тегли навсякъде, където има борба за право и справедливост и аз ще поднеса своята малка жертва пред всички олтари, в които гори огънят на българската пожертвователност."

А в едно от най-знаменитите си произведения „Хайдушки копнения” самият поет признава: "У мене никога не е съществувало какво да е честолюбие по отношение на македонското дело. Отначало ме увличаше само романтизмът на работата, а по-късно – дългът на българин..."

През 1901 г. той напуска държавната служба и се отдава изцяло на борбата за освобождението на Македония като става редактор на „Дело” – легален орган на ВМОРО, издаван в България. А в началото на 1902 г. за пръв път влиза в Македония като четник на войводата Михаил Чаков.

Но освен с Македония и Пиринския край, името на Пейо Яворов неизменно свързваме и с арменците. Ставайки свидетел в една схлупена кръчмица на гара Скобелево на тъжните песни и неволите, които преживяват изгнаниците клети, „отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик“, той излива чувствата си върху белия лист и в началото на миналия век творбата му "Арменци" започва да се приема като израз на съчувствие към всички угнетени народи по белия свят.

И тъй като е посветена на арменския геноцид, в нея намират място и драматични строфи, описващи зловещата им съдба: „кат гонено стадо от някой звяр гладен... оставили в кърви нещастна родина“, в която „тиранин беснеещ, кръвник безпощаден“ стоварва безжалостно върху им своя меч.

По различни поводи арменският печат не пропуска да отделя място по страниците си на живота и дейността на българския поет, на неговите контакти с арменците и времето, в което пише знаменитото си стихотворение.

За първи път „Арменци“ е преведено на езика на хората, на които е посветено, от известният юрист и публицист – българинът от арменски произход Степан Хиндлиян. Преводът е публикуван през 1909 г. в издаваното по това време в Истанбул списание „Ширак“, а през 1918 г. е препечатан в истанбулското списание „Шант“, където се изтъква, че „това скръбно стихотворение е написано през 1896 г., когато арменци бежанци са намерили приют в България“.

Това става по времето на масовите убийства на арменци, предприети в Османската империя при режима на режима на Абдул Хамид ІІ с цел да се потуши арменското национално движение в пределите й. Броят на жертвите на тези репресии достига до 300 000, а около 50 000 бежанци намират убежище в Княжество България.

Именно на тази бежанска вълна става свидетел и Пейо Яворов. Творбата му, вдъхновена от тези събития, има десетки преводи на арменски език.

Понастоящем името на Пейо Яворов носи едно от училищата в Ереван, което е основано през 1963 г. и три години по-късно е назовано на българския поет.

Днес пред паметниците и мемориалните плочи в различни градове на страната ни признателните българи и арменци поднесоха венци и цветя в чест на годиншната от неговото рождение.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки