Строежът на естакадата на нос Шабла продължава


Строежът на естакадата на нос Шабла продължава
Снимка: Архив на Канал 3
13 Януари 2017, Петък


Граждани недоволстват, че заради проекта се разбиват главните улици в общината

Автор: Десант

До края на тази година ще бъде завършена естакадата на Шабленския нос, която струва 6 милиона и 200 хиляди лева. Това съобщи за Радио Варна Румен Арабаджиев - директор на териториално поделение „Пристанище Варна“ към ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Той подчерта, че от 1966 г. досега друго подобно съоръжение не е строено и, че този кей е от изключително значение за страната ни, защото той определя морската граница на България. Естакадата ще може да се използва и като нефтено пристанище във връзка с експлоатацията на Блок "Хан Аспарух".

Старата конструкция, строена в края на 60-те години на миналия век за нуждите на нефтодобива, е почти разрушена от морските вълни. Новата естакада ще е дълга 414 метра и широка 6 метра. На нея се предвижда островна площадка, издигната на 8,5 метра над морското ниво. Ще бъде направен и пристан за кораби.

Членове на гражданско сдружение обаче припомнят, че естакадата трябваше да е готова преди 1 година, но никой и дума не обелва за причините за забавянето на пусковия срок. Те изтъкват, че при полагането на първата копка  инж. Георги Георгиев от Строително-предприемаческия холдинг е заявил, че при изпълнение на строително-монтажните работи ще бъдат вложени пилони с тегло 52 800 кг, арматурна стомана 328 000 кг, бетон 2400 куб.м.

Ще бъдат извозени и още толкова тона от демонтажа на съществуващата естакада. И всичко това, заедно с тежките строителни кранове ще преминава по главните улици на Шабла и урбанизирана отсечка от републиканския път ІІІ-901.

През юни 2015 г. гражданите са събрали подписка с искане за отклоняване на тежкотоварния и транзитен трафик. В отговора си от АПИ са заявили, че не може да осигурят "обходен път, по който да се изведе тежкотоварното движение от чертите на града", а и в Областно пътно управление - Добрич не е постъпвало искане или предложение на кмета на общината за необходимостта от реализация на обход.

Безспорно естакадата е уникално съоръжение с изключително държавно значение. Предвижда се и използването му като нефтено пристанище, което предполага увеличаване на преминаващите цистерни с опасни товари.

Но все пак местните жители настояват АПИ и общинската управа да отговорят категорично докога ще продължава разрушителният трафик по главните шабленски улици. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки