"Цар последен" с премиера в Стара Загора


"Цар последен" с премиера в Стара Загора
Снимка: Драматичен театър-Стара Загора
13 Януари 2017, Петък


Постановката е историческа драма за живота и делото на цар Иван Шишман

Автор: Десант

Историческа драма за живота и делото на цар Иван Шишман „Цар последен” оживява днес на сцената на Драматичния театър в Стара Загора със своята премиера. Постановката е дело на Райна Томова, а режисьор на спектакъла е Йосиф Сърчаджиев.

В ролята на Иван Шишман се превъплъщава гост актьорът Димитър Живков, носител на награда „Аскеер” за изгряваща звезда. Задено с него в пиесата участват: Иван Калошев, Светослава Иванова,  Елена Азалова,  Мария Пенчева, Весела Петрова, Светла Тодорова, Ивалин Димитров, Стефан Делев.

Райна Томова разкрива в спектакъла ролята на лидера в съдбата на българската нация. Показвайки как един владетел извървява с достойнство тежкия път, пиесата е и разговор със съвременността, като припомня на сегашните властници как се служи на България. Посланието към днешните наследници от този трагичен за историята на българите  XIV век е да не изневеряваме на такива нравствени категории като любов към родината, чест, достойнство, жертвоготовност.

Именно чрез живота и делото на последния български цар Иван Шишман, създателите на спектакъла напомнят какво означава да се поеме отговорност за държавата в тежки времена, колко смели трябва да са решенията и каква готовност за саможертва трябва да се прояви.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки