Разпитват Дянков в столичното следствие


Разпитват Дянков в столичното следствие
13 Януари 2017, Петък


Бившият финансов министър ще отговаря за сделката с ЕВН


Бившият финансов министър Симеон Дянков се яви днес Столичното следствие във връзка с разследването на продажбата на държавните акции от дружеството EVN. Заради тази сделка, с обвинения се сдобиха още бившият енергиен министър Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев.

Парите от приватизацията на миноритарния дял на ЕВН не отишли в Сребърния фонд, както е по закон, а се излели в специално създадена Държавна консолидационна компания, оттам в държавната хазна.

Според прокуратурата, Дянков действал в комбина с Трайчо Трайков. Бившият енергиен министър не се погрижил достатъчно добре акциите да бъдат продадени на достатъчно висока цена. Нанесените щети били за над 20 милиона лева, твърдят от прокуратурата.

Според държавното обвинение цената на една акция е занижена многократно и ако през 2003 г. тя е струвала над 1600 евро, то през 2011 г. е продадена за почти двойно по-малко. Защото била използвана неправилна, според прокуратурата, методика за пресмятането й.

Според съобщение на Софийската градска прокуратура бившият финансист номер едно е осигурил облага за близо 1,3 млн. лв. за инвестиционния посредник по приватизацията – "Булблокърс", като за това свое действие бил подбуден от бизнесмена Иво Прокопиев, който притежава това дружество чрез компанията "Алфа финанс груп".



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки