Невероятно, но факт: И мюсюлманско Мароко забрани носенето на бурки


Невероятно, но факт: И мюсюлманско Мароко забрани носенето на бурки
11 Януари 2017, Сряда


На производителите и търговците на това облекло е поставен срок от 48 часа да изтеглят стоката си от пазара. В противен случай обектите им ще бъдат запечатвани

Автор: Десант

След редица европейски държави, в това число и България, мюсюлманска страна като Мароко последва техния пример и изненадващо забрани носенето на така наречените "бурки" и "хиджаб".

Изложените в документа на Мароканските власти аргументи напълно опровергават мотивите на депутатите от протурските партии ДПС и ДОСТ, че гласуваната в българския парламент подобна забрана била посегателство върху религиозните права на жените у нас.

Припомняме, че благодарение на НФСБ, в България окончателно бяха премахнати нетрадиционните за нашата страна символи на исляма.

На 10 януари Мароканското вътрешно министерство разпространи циркулярно писмо, съдържащо заповед на министъра за забрана вноса, производството и продажбата на бурки и облеклото хиджаб.

Местните административни ръководители се задължават да запознаят производителите и търговците на инкриминираните дрехи.

Поставя се срок от 48 часа за привеждане в действие на забраната, в противен случай работилниците и търговските обекти подлежат на запечатване, а всички суровини и консумативи ще бъдат конфискувани или унищожавани с протокол на място.

Всички местни и западни коментатори обръщат внимание на факта, че заповедта е издадена в момент, когато министър-председателят Абдулах Бенкиран е на път да състави коалиционно правителство, с което да сложи край на продължаващата вече 3 месеца политическа криза.

Според оценки на френски експерти и медии, очаквало се с интерес какъв ще бъде отговорът на върховния съвет на улемите. Това е официалният орган, който е натоварен с провеждането на религиозната политика в страната.

Същата институция досега не е вземала позиция по въпроса за евентуалната забрана за носене на бурка и хиджаб. Френският вестник "Фигаро" прогнозира, че радикалните салафити ще реагират остро с протести и петиции до международните правозащитни организации.

Техният лидер Хамад Кабадж беше кандидат за депутат от партията "Справедливост и развитие" на изборите на 7 октомври миналата година. Неговият избор беше анулиран от Върховната избирателна комисия заради антиконституционни изказвания, които призовават към религиозна омраза и насилие.


В категории: Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки