Приходи от близо 437 млн. лв. очаква фонд „Сигурност на електроенергийната система“


Приходи от близо 437 млн. лв. очаква фонд „Сигурност на електроенергийната система“
11 Януари 2017, Сряда


Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на Националната електрическа компания, включително и за минали регулаторни периоди

Автор: Десант

Приходи в размер на 436 920 000 лева ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2017 г. Това е записано в бюджета на фонда, одобрен на днешното правителствено заседание. Близо половината от тези приходи – 210 млн. лв., се предвижда да са от продажба на квоти въглеродни емисии.

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на Националната електрическа компания, включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута й на обществен доставчик според Закона за енергетиката.

Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ бе създаден през юли 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени.

По закон в него се събират по 5% от месечните приходи от продажба на електроенергия на производителите и вносителите в страната, достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ, достъп и съхраняване на природен газ, както и търгове за продажба на квоти емисии парникови газове.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки