Студът крие опасност и за животните, които живеят навън


Студът крие опасност и за животните, които живеят навън
11 Януари 2017, Сряда


Най-податливи са младите, най-възрастните и болните, казва директорът на „Четири лапи“ за България д-д Марина Иванова. От организацията съветват как да постъпим, ако кучето ни има признаци на хипотермия

Автор: Десант

Студът, който скова страната ни тези дни, крие рискове и опасности и за животните, предупреждават от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“.

Най-застрашени са онези от тях, които постоянно живеят навън – бездомни и дворни кучета и котки. Най-често те са жертва на хипотермия, или измръзване, при което телесната температура пада под нормата. А най-податливи са младите, най-възрастните и болните, казва директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова.

Наблюдават се три стадия на хипотермия – лека, при която телесната температура на кучето е между 32 и 35 градуса, средна – между 28 и 32 и тежка – под 28 градуса. Леката хипотермия се характеризира с депресия, летаргия, сънливост, слабост, треперене, бледи лигавици, некоординирани движения и забавен пулс.

При средна хипотермия се наблюдават спазми на мускулатурата, забавяне на сърдечна дейност, забавен пулс, намалени и повърхностни дихателни движения, неестествени движения и забавени рефлекси.

Тежката хипотермия може да бъде разпозната по бледите лигавици, спазмите на мускулите и на ставите, забавеното и повърхностно дишане, белодробен оток, намаляне на сърдечна дейсност, понижаване на кръвно налягане и сърдечен арест, липса на рефлекси, разширени зеници, и кома.

Ветеринарните лекари на „Четири лапи“ съветват при съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в затоплено помещение. В зависимост от стадия на измръзване, първата помощ трябва да включва бавно и нерязко затопляне, увиване в топло одеало, ограничаване на движението, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна и затопляне с електрически възглавнички или бутилки с топла вода, които обаче да не се допират ниректно до тялото, а да бъдат увити в предпазваща тъкан.

Специалистите на организацията съветват ако се грижите за дворно или бездомно животно, да му осигурите достъп до топло и закътано помещение, където да може да прекара най-студените части от денонощието.


В категории: Новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки