2017-та е обявена за година на Васил Левски


2017-та е обявена за година на Васил Левски
11 Януари 2017, Сряда


За патрон на честванията на кръглата годишнина ще бъде поканен президентът на България

Автор: Десант

Днес бе сформиран Национален инициативен комитет за предстоящото достойно честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, съобщават от Министерството на културата. За зам.- председатели са избрани бизнесменът Васил Василев в качеството му на шеф на общобългарският комитет „Васил Левски“, както и кметовете на на Ловеч и Карлово- Корнелия Маринова и Емил Кабаиванов. В комитета участват кметове, професори, военни, интелектуалци, духoвни лица, видни общественици като Антон Дончев, академик Георги Марков, Пламен Карталов, ръководители на медии, висши военни.

2017-та е обявена за година на Апостола на свободата. Взето е решение за патрон на честванията на кръглата годишнина да бъде поканен президентът на Република България. С това държавата ни ще изрази в най-голяма степен почитта си към националния ни герой, допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за Освобождението на Отечеството, категорични са членовете на Националния инициативен комитет.

От културното ведомство информират, че са набелязани редица инициативи из цялата страна и в чужбина, посветени на величавото дело и подвига на Левски. В тях най-активно ще се включат и участниците в клубовете „Млади възрожденци” от всички краища на страната.
      
Отбелязването на юбилея е включено и в Културния календар на Министерството на културата за 2017 г.
      
На първото заседание на Националния инициативен комитет бе припомнено, че 130 читалища в страната носят името на Васил Левски, Той е патрон и на 131 училища и детски градини. Известни са и 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 - в чужбина. В страната ни са разкрити и три музея, посветени на големия ни революционер – Музей “Васил Левски” в Ловеч, Къкринско ханче и Национален музей “Васил Левски” в Карлово. Като музейна сбирка е оформена и килията, в която той често е отсядал в Троянския манастир.

Във всяко по-голямо селище в страната ни има улица, площад или училище, носещи името на героя-мъченик, посветил се на идеала за свободна България. На него е кръстен и връх на остров Ливингстън в Антарктида.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки