Младежите от Международната награда на херцога на Единбург са част от тази България, която гледа напред


11 Януари 2017, Сряда


Така президентът Росен Плевнелиев приветства младежите по време на церемония по връчване на отличията на Наградата, от която станаха част 70 участници, постигнали бронзово ниво

Автор: Десант

“Международната награда на херцога на Единбург е високо вдигната летва за всеки един от вас, който иска да промени живота си”. Така президентът Росен Плевнелиев приветства младежите по време на церемония по връчване на отличията на Наградата, от която станаха част 70 участници, постигнали бронзово ниво. Събитието се проведе на 10 януари в Централен военен клуб, София.

“Тази програма е един много смислен проект. Тя събира не само младите прекрасни хора, а техните учители, ментори, партньори, кметове, държавни институции, посланици и президента. Всички заедно вървим по пътя на една голяма идея за България, която вярва, че в 21 век не са силни тези народи, които имат силни армии и огромна територия, а народите с амбиция, с образование, с визия и с мечта. Един народ е толкова голям, колкото е голяма мечтата му”, допълни президентът.

Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в Международната награда на херцога на Единбург на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Заради постигането на целите и упоритостта си, учениците от София, Козлодуй, Горна Оряховица, Копривщица, Девин, Свищов, Пловдив, Оряхово и Варна получиха сертификат и значка от президента.

“Всички знаем, че ученето не е само в класнaта стая. Наградата предлага възможност младите хора да се учат от живота. Тази Награда е толкова важна, защото помага на младежите да развият качества като посотоянство, любопитство, оптимизъм и самоконтрол”, сподели посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, която също е била участник в Наградата.

Международната награда на херцога на Единбург е програма за личностно развитие, която функционира в България от 3 години под патронажа на президента. Представителството на Наградата в България е лицензирало 32 организации в 14 града в страната, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата.

Обучени са десетки Лидери (наставници), които лично работят с участниците в Наградата. Вече над 350 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.

“Отговорност е не само на родителите и учителите, а и на всички нас да отглеждаме, подкрепяме и вярваме в децата и младежите на България. Защото те ще бъдат учителите на нашите деца, лекарите на нашите родители, тези от които ще зависи и нашият живот само след няколко години”, сподели по време на събитието Любомира Велчева, изпълнителен директор на фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България”.

През изминалата година младежите, работили по постигане на своите цели, са посветили общо над 4 000 часа, за да развиват умения като: изучаване на чужд език, презентиране пред публика, изработване на керамични чаши, дебатиране, изучаване на различни музикални инструменти, фотография, рисуване, участие в театрални постановки и много други.

Над 3000 са часовете, прекарани в целенасочено доброволчество, като дейностите в него са: подпомагане на възрастни хора, помощ на по-малки деца в училище, боядисване на пейки и контейнери за смет, организиране на благотворителни базари и кампании, развиване на умения за оказване на първа помощ, помощ в болници, пожарната и много други. Във физическата активност младите са отделили целенасочено малко над 4 000 часа.

На събитието присъстваха учители, директори, младежи от цялата страна, съмишленици, приятели и представители на бизнеса, вярващи в каузата на Наградата.


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки