Правната комисия в НС не прие предложението референдумът да влезе в дневния ред


Правната комисия в НС не прие предложението референдумът да влезе в дневния ред
Снимка: Труд
10 Януари 2017, Вторник


Разгорещена дискусия възникна по време на заседанието на Комисията по правни въпроси в парламента. Тя бе провокирана от искането на ГЕРБ да бъде разгледан проект за решение относно референдума като първа точка в дневния ред.

Автор: Десант

След разгорещени дебати, членовете на правната комисия в Народното събрание отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да обсъди резултатите от референдума, провел се на 6 ноември миналата година. С 6 гласа "за" и 11 "против" разглеждането на проекта, то бе изключено от дневния ред.

Дискусията възникна по време на заседанието на Комисията по правни въпроси в парламента. Тя бе провокирана от искането на ГЕРБ да бъде разгледан проект за решение относно референдума като първа точка в дневния ред.

Предложението на ГЕРБ предвижда парламентът да подкрепи мажоритарния избор на депутати в два тура. В същото време обаче решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) е, че съгласно резултатите си, референдумът няма задължителен характер, тъй като над 12 хил. гласа не достигнаха за това.

Припомняме, че решението на ЦИК се обжалва във Висшия административен съд, който все още не се произнесъл окончателно.

Единодушно членовете на комисията от Патриотичния фронт, "Атака" и останалите партии отхвърлиха предложението на ГЕРБ за обсъждане на казуса, докато тече съдебен спор по въпроса. С 6 гласа "за", само от политическа партия ГЕРБ  и 11 гласа "против" и 0 - въздържал се, разглеждането на проекта бе изключено от дневния ред.

Видимо недоволен от позицията на мнозинството членове на правната комисия, председателят й Данаил Кирилов заяви, че при всички положения ПГ на ГЕРБ ще настоява за обсъждане на проекта в пленарна зала.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки