Струма, Искър и Марица също замръзнаха


Струма, Искър и Марица също замръзнаха
10 Януари 2017, Вторник


Местните не са виждали такова чудо от над 50 години насам

Автор: Десант

Участък от около 1 километър на река Струма при с. Невестино се покри на 100 процента с лед. Ледената кора покри реката между новия мост на пътя Кюстендил-Дупница и историческия Кадин мост, строен през 1470 г. 

Цялото й течение на реката е вкочанено в ледена прегръдка и в района на пешеходния мост, който свързва Сандански със село Струма. В най-слънчевия град в България обикновено зимите са меки и местните жители се дивят на това чудо. По техните спомени тук реката не е замръзвала от над поровин век. 

Влед е и река Искър. Хората коментират, че това е добър знак и означава, че водите са чисти. Миналата година в началото на януари ледът скова реката в района на Мездра.

Почти напълно е замръзнала и река Чая в района на Асеновград. Няколко поредни дни температурите в града се задържаха около минус десет градуса. Река Марица край Свиленград също е заледена. 



Река Марица в Свиленград е скована от лед

Замръзнали са и някои язовири на територията на страната. Бургаските езера пък са под леда още откакто времето трайно застудя. Лед се вижда и по по-плитките крайбрежни води на Черно море.

В района на Силистра ледоходът по Дунав надхвърли 70 процента. Корабоплаването по граничната ни река е почти напълно парализирано.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки