Как ни лъжат в магазините с цените на хранителните стоки


Как ни лъжат в магазините с цените на хранителните стоки
Снимка: КЗП
09 Януари 2017, Понеделник


Конкретна практика в една търговска верига разкрива как търговците мамят потребителите

Автор: Десант

Върховният касационен съд потвърди (ВКС) с окончателно решение колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу търговска верига за хранителни стоки, която е заблуждавала клиентите с две различни цени за един и същи продукт, както и с поставянето на една цена на рафта в магазина и маркирането на друга на касата.

Потребителят, подал сигнал за нарушението, е констатирал несъответствие между обявената върху опаковката цена за 1 кг. кашкавал от 10,89 лв. и заплатената от него и маркирана в касовия бон цена за 1 кило от същия продукт и марка от 12,79 лв.

Когато в търговския обект е извършена проверка, е установено разминаване между цената, обозначена върху опаковката, и тази, поставена от търговеца на рафта, при 6 вида стоки в предварителни разфасовки – предимно различни марки кашкавали и сирена.

При контролно маркиране на касата се оказало, че потребителят заплаща въпросните продукти по цената, обявена на рафта, а не върху опаковката, която като правило е по-висока, а при някои стоки разликата надхвърля 4 лв.

КЗП е приела решение, че въпросната фирма, чието име е заличено в съдебното решение на ВКС, а търговският обект е даден в него с инициали като магазин за хранителни и промишлени стоки „Т-М.“, прилага нелоялна заблуждаваща търговска практика, тъй като на потребителите се предоставя заблуждаваща информация за цените на стоката.

Нарушението е констатирано за около десет вида от изложените на щанда продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. Нова проверка след влизането в сила на разпоредбата показва, че търговецът продължава да извършва същите нарушения. Сега неговата вина бе окончателно потвърдена и от върховните магистрати.

Във връзка със случая от КЗП съветват купувачите да сравняват внимателно цената върху опаковката с тази на щанда; да следят маркирането на продуктите на касата и при две различни цени за една и съща стока или маркирането на по-висока от обявената цена, незабавно да поискат разяснения. „Съмнявате ли се за заблуда, откажете се от покупката” - категорични са от Комисията за защита на потребителите.


В категории: Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
снежа
09.01.2017 16:31:56
1
0
Работила съм в търговията преди тъи наречената демокрация но това което виждам сега надминава всичко В кауфланд няколко пъти се опитаха да ми продадат сирене и маслини които на витрината са на промоция а маркират на по високс цена затова съветвам след като вземете покупката още веднага погледнеъе какво са во маркирали друго което ме дразни че ви продават ХАРТиЯ .как мислите става ами на кантара се слага хартия и след това колбаса Колкото е по скъп толкова повече печелят решила съм да напрявя сериозна забележка дано има ефект.....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки