Два пъти повече пари за археология в Пловдив


Два пъти повече пари за археология в Пловдив
09 Януари 2017, Понеделник


Най-големият археологически проект „Голяма раннохристиянска базилика“ трябва да бъде изцяло завършен до края на ноември 2018 г., като работата на терен по него ще се възобнови през март 2017 г.

Автор: Десант

Бюджетът на Пловдив за 2017 г. ще е около 260 млн. лв. Очакванията са местните постъпления в него да надхвърлят с няколко милиона тези от 2016 г. За големите проекти обаче градската управа ще разчита на държавно финансиране.

Акцент в инвестициите на общината ще бъде финансирането на археологически разкопки, за което са предвидени 300 хил. лв. Това е почти двойно в сравнение със 160 хил. лв., които бяха осигурени от градската управа за миналата 2016 г.

260 хил. лв. са за обследване на обекти, по които се работи, а още 40 хил. лв. ще бъдат осигурени за допълнително възникващи дейности, каквито през 2016 г. се появиха при ремонтите на булевардите „Васил Априлов“ и „Коматевско шосе“.

Там бе разкрит главният акведукт от римско време, както и съседни сгради около него. Тези находки не само забавиха ремонта на бул. „Коматевско шосе“, но наложиха проектът за пътя да се преработи и да се измести трасето на главния водопровод, коментира директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов.

„От Министерството на културата наричат Пловдив „археологическата столица на България“ и мисля, че това признание е напълно заслужено. През 2016 г. екипи на Регионалния археологически музей обследваха 31 обекта. Работата по по-голямата част от тях начело с Небет тепе, Одеона и няколко инфраструктурни обекта ще продължи и през 2017 г.“, заяви зам.-кметът на Пловдив Амелия Гешева.

Най-големият археологически проект „Голяма раннохристиянска базилика“ трябва да бъде изцяло завършен до края на ноември 2018 г., като работата на терен по него ще се възобнови през март 2017 г.

Паралелно с това са в ход и дейностите за експозиционната зала на две нива и за площада пред католическата църква „Свети Лудвиг“. До момента екипът с ръководител Жени Танкова е проучил 1200 кв. м площ и е разкрил 500 кв. м уникални антични мозайки, голямо количество мраморни елементи и 55 гроба от средновековната епоха.

Източник: Вестник „Строител“


В категории: Новини , Общини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки