Рекорден брой кукери, сурвакари и бабугери се очакват на "Сурва"


Рекорден брой кукери, сурвакари и бабугери се очакват на "Сурва"
09 Януари 2017, Понеделник


Международният фестивал в Перник е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски

Автор: Десант

Според данните към този момент, които все още не са окончателни, тази година пернишкият фестивал „Сурва“ ще удари рекорд по участници. Заявки да се включат във феста досега са подали 115 групи, което е с пет повече от миналата година. От тях 16 са от чужбина, 56 са от страната, а сурвакарите от Пернишко ще бъдат в 43 групи. Освен тях, в миньорския град се очаква да пристигнат стотици кукери, бабугери, старци, станчинари, дервиши и пр.

Общият брой на очакваните участници е над 6260. Сред тях 1198 ще са децата. Над 450 ще са и маскираните гости от чужбина. 

За сравнение, на първото издание на фестивала през зимата на 1966 г.,, когато се е наричал „Зимен карнавал”, участват само групи от Пернишкия регион, като участниците тогава са едва 800.

Тазгодишният фест ще започне на 27 януари (петък), когато ще бъде запален огънят на Сурва, както е наречен и празничният спектакъл за откриването. Два дни, на 28 и 29 януари, от 10 до 17 часа в центъра на Перник ще дефилират стотици наши и чуждестранни групи, които ще демонстрират древни традиции, ревниво пазени, но и преплетени с елементи от съвремието.

Официалното закриване е на 29 януари, а на 30 януари сутринта ще стане ясно и класирането на участниците.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. От 1985 г. изявата има международен статут.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки