Тръгна ледоходът по Дунав


Тръгна ледоходът по Дунав
08 Януари 2017, Неделя


Ниски са и водите на реката, затова корабоплаването на отделни места е преустановено 

Автор: Десант

Започна ледообразуване по река Дунав. Покрай бреговете има малки ледени парчета. Образувалият се при Лом  и Ново село ледоход е 10 %. 

В същото време вече 30% е ледоходът по реката при Свищов. Ферибот Свищов – Зимнич е преустановил работа. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново  управителят на съоръжението Никола Попов.

По данни на Изпълнителна агенция "Поддържане и проучване на река Дунав" (АППД) в района на Русе също има крайбрежен лед и 40% ледоход, а край Силистра ледоходът достига 50%.

Водите на реката са много ниски. Прогнозата на АППД за 10 януари за Русе е спадане с 16 см, като очакваното ниво е 31 см. За Силистра спадането е 15 см, а очакваното ниво на реката - 78 см.

„Съчетанието на ниски води и поледица е много опасно, защото наклоните към понтоните са големи и ако мостът, който свързва понтона с брега, не е сух и са възможни подхлъзвания“, пояснява Никола Попов. Той посочи, че голяма част от пътните връзки към Свищов са затворени, а и турският трафик не може да влезе в България.

По думите му движението по река Дунав е преустановено, макар от МВР да отричат, че движението на кораби е възпрепятствано. „При замръзване на реката е желателно всички плавателни съдове да се приберат във вътрешни ръкави и в устия на реки, защото един масов ледоход е опасен за корабите, които не са прибрани“, допълва той. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки