Митрополит Киприян: Трябва да бъдем пазители на българщината


08 Януари 2017, Неделя


Казанлък отбеляза 139 години от освобождаването си от турско робство

Автор: Десант

139-годишнината от освобождението на Казанлък бе отбелязана в двора на Девически манастир „Въведение Богородично“ в града, пред паметника на загиналите за свободата на България. Поетична композиция „Звън на камбани" изнесоха деца от клуба по художествено слово към НЧ „Искра“ в Казанлък.

Заупокойна молитва бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян в съслужие с казанлъшки свещеници.

„Ридаем и тъжим за онези, които дадоха своя живот, за да извоюват свободата на Казанлък. Тази свобода те извоюваха с много кръв. Споменавайки ги днес, трябва да помним тези години на робство, трябва да тачим и обичаме свободата. Трябва да бъдем пазители на българщината и завета, който ни оставиха нашите предци“, каза в словото си Старозагорският митрополит.

Слово за годишнината произнесе Мариана Ибришимова, уредник в Исторически музей „Искра“.

Сред официалните гости на тържеството по повод 139-та годишнина от освобождението на Казанлък от турско робство бяха кметът Галина Стоянова, областният управител Георги Ранов, председателят на ОбС в Казанлък Николай Златанов, директори на културни институти и учебни заведения, общински съветници, представители на патриотични организации.
Източник: Агенция "Фокус" 


В категории: Новини , Общини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки