Кои български обекти могат да получат Знак за европейско наследство


Кои български обекти могат да получат Знак за европейско наследство
07 Януари 2017, Събота


На 15 януари е крайният срок за номиниране на исторически, археологически или туристически обекти за присъждане на авторитетния знак, предупрежданат от Министерството на културата

Автор: Десант

Знакът за европейско наследство (ЗЕН) е инициатива на Европейския съюз, утвърдена с Решение 1194/2011/ЕС на Европейския парламент и на Съвета. Целите са да се засили чувството за  принадлежност на европейските граждани, и по - специално на младите хора,  към Европейския съюз на основата на споделени ценности и елементи от  европейската история и културно наследство. С този знак се предоставят нови  възможности да се научи повече за нашето общо и същевременно  многообразно културно наследство, за общата ни история, както и за  ценностите и ролята на ЕС.

Кой може да кандидатства за присъждадето на знака?

Знакът се различава от други инициативи в сферата на културното наследство (например Списъкът на световното наследство на ЮНЕСКО, Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство или културните маршрути на Съвета на Европа и т.н.) и има следните особености.

Присъжда се на обекти, които имат голяма символична европейска стойност и които изтъкват общата история на Европа и изграждането на Европейския съюз (ЕС), както и европейските ценности и правата на човека, на които се основава процесът на европейска интеграция.

С него ще се отличават не толкова качествата на обекта (архитектурни, естетически и т.н.), а по-скоро неговата символична стойност, свързана с европейската история. Присъждането му не е свързано с подкрепа за опазването на обектите, а по-скоро ще насърчава извършването на различни дейности на тяхната територия, включително и с образователно измерение.

Знакът за европейско наследство има само символична стойност и не е свързан с предоставянето на финансова подкрепа нито от страна на Министерството на културата на Република България, нито от Европейския съюз. Получилите ЗЕН обекти обаче могат да кандидатстват за подпомагане по линия на други програми на Европейския съюз.

Какви са ползите за обектите, получили ЗЕН?

Те ще имат право да поставят табела с изображение на логото на Знака на европейското наследство. Освен това, ще се възползват от възможността за по-широкото си популяризиране и интегриране в комуникационната стратегия на ЕС, както и използване на комуникационните средства, предоставяни от ЕС. Ще се възползват и от възможностите за създаване на контакти и обмен на най-добри практики.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки