Вижте кой посреща посетителите на Балиновата къща в Батак


Вижте кой посреща посетителите на Балиновата къща в Батак
07 Януари 2017, Събота


Къщата е архитектурен и исторически паметник на културата, образец на традиционната архитектура в Батак.


Снежен човек посреща посетителите на Балиновата къща в Батак. Нестандартният портиер е дело на музейните уредници, които решили по забавен начин да посрещнат първия работен ден през 2017-а и да си направят закачка с посетителите.

По всичко личи, че Снежко е от женски пол, тъй като на главата си има розова панделка. Елегантен шал от гирлянд пък допълва тоалета му. Покрай Нова година музеят в Батак се е радвал на добра посещаемост, заяви директорката му Теодора Пейчинова.

Балиновата къща е един от историческите и архитектурни паметници на културата в родопското градче и представлява обект №3 от Историческия музей в Батак. Домът е фамилен, построен е около 1895 година. В него е живял Трендафил Балинов - секретар на Работническия младежки съюз и участник в съпротивата срещу фашизма от 1918 до 1944 г.

Къщата е архитектурен и исторически паметник на културата, образец на традиционната архитектура в Батак. Етнографски музей е от 1968 г. и е сред забележителностите на градчето.

Уредената в нея етнографска експозиция е посветена на традиционната народна култура в градчето от края на XIX в. и началото на XX в.
Източник: Марица.бг


В категории: Новини , История , Духовни средища , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки