Лютеницата в магазините е повече сладкарски продукт


Лютеницата в магазините е повече сладкарски продукт
Ключови думи: лютеница, захар, нишесте
07 Януари 2017, Събота


Това твърди проучване на "Активни потребители"

Автор: Десант

Тестът на 12 марки лютеница показва, че производителите добавят неприемливо много захар в продуктите. Това сочи проучване на "Активни потребители".

От организацията развенчават два основни мита за традиционния български продукт. Основните подозрения, че в него се влагат нерегламентирани заместители, са две - влагане на мазнини от рапица и добавяне на тиквено или картофено пюре. Оказва се, че резултатите от извършения химически анализ посредством газова хроматография категорично сочат, че във всички проби е влагано само слънчогледово олио. Доказано е също, че в изпитваните лютеници няма картофено или тиквено пюре.

Но пък има достатъчно нишесте. В индустриалните лютеници допълнително се влага картофено и/или царевично нишесте. Това се прави за придаване на лютениците на консистенция и хомогенност, т.е. добър търговски вид.

Що се отнася до оцветителите, производителите на храни използват екстрахирани от люспи на домати багрила за допълнително оцветяване на храните.

Браншовият стандарт (БС) по принцип позволява добавяне на нишесте и съдържание на захар до 16%. Казано по друг начин, БС приближава лютеницата към сладкарските изделия. От "Активни потребители" обръщат внимание, че в стандарта услужливо са пропуснати редица изисквания, например забрана за използване на консерванти, оцветители и други технологични добавки.

На практика съществуващият в момента БС ни отдалечава от традиционната храна на българите, а озахарените продукти увеличват риска от развитие на редица хронични заболявания.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки