Той, който падне в бой за свобода, той не умира!


06 Януари 2017, Петък


Днес се навършват 169 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев.

Автор: Десант

Един от най-великите български поети и революционери – Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 в Калофер. За своите само 28 години живот той оставя ярка следа в националнта памет и с творчеството си, и с делото си за освобождение на България от турско робство.

Роден е в декември в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, но по-късно се завръща в Калофер и продължава учението си под ръководството на своя баща.

През октомври 1863 г. заминава за Русия и се записва като частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. за неподчинение. Известно време работи като учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, но се заържа там за кратко. Започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, поради което е принуден да замине за Румъния.

По това време във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев - "Майце си". От октомври 1867 г. работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. "Дунавска зора". През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия - в. "Знаме".

През 1875 г., съвместно със Стефан Стамболов, издава стихосбирката "Песни и стихотворения". Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

По традиция военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествата по повод отбелязването на рождението на поета и революционера в градовете Калофер, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Варна, Бургас и Смолян.


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки