Над 200 000 са умъртвените до момента птици в Пловдивско заради птичия грип


Над 200 000 са умъртвените до момента птици в Пловдивско заради птичия грип
Снимка: Новините.бг
03 Януари 2017, Вторник


Забраниха и риболова във водоемите, обитавани от диви птици не само край Пловдив, но и край Пазарджик и Ямбол, където са открити нови огнища на опасната зараза


На този етап няма регистрирани хора с птичи грип в Пловдивска област. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Ваня Танчева-Манчева, цитирана от БТА.

Всички джипита в населените места с констатиран птичи грип обаче са предупредени да издирят и проведат 10-дневно наблюдение на лицата, които са били в директен контакт със заразени птици.

Директорът на регионалната служба на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Камен Янков обясни, че продължава умъртвяването по хуманен начин на заразените с птичи грип птици. 90 000 патици и още близо 110 000 кокошки-носачки са умъртвени до момента.


На заседанието на Българската агенция за безопасност на храните са въведени мерки за ограничение на разпространението на Инфлуенца по птиците © БАБХ

Полицията и ДАНС контролират спазването на пропускателния режим за всички автомобили в 3-километровата зона на огнищата на инфлуенца.

Достъпът на екарисажни коли в предпазната зона е забранен, за да се избегне евентуалното разнасяне на вируса.

Междувременно стана ясно, че със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева е въведена забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. Превантивните мерки са заради повишеното разпространение на Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната. В Пловдивска област тази забрана важи за язовир Пясъчник.

В Пловдивско са известни 10 огнища в стопанства за патици в Белозем, Момино село, Раковски, Скутаре, Пъдарско, Маноле, Манолско Конаре, Старо Железаре, Ръжево Конаре и в Първомай, като се проверяват и други ферми в областта.

Преди дни бе установено ново огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната в Област Ямбол, където са намерени мъртви две чапли.

Огнище на птичи грип е открито и доказано с лабораторни проби и в Пазарджишка област, където са намерени са две мъртви сови.


Снимка: Медиапул

Другите места с птичи грип в България са в областите: Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици) и Монтана (едно огнище при домашни птици).

Това бе потвърдено на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците в Българската агенция по безопасност на храните. В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност.


В категории: Новини , Съвети за животновъдството , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки