Към екрана тръгва нов български игрален филм


Към екрана тръгва нов български игрален филм
02 Януари 2017, Понеделник


Кинопродукцията "Възвишение" проследява историята на Арабаконашкия обир


В края на декември 2016 г. в Национален парк „Централен Балкан“ бе заснет и последният кадър от кинолентата „Възвишение“, чиято премиера на широкия екран ще бъде през ноември 2017 г. Филмът е екранизация по едноименния роман на Милен Русков, който бе отличен при излизането си през 2011 г. с наградите „Златен век“, „Христо Г. Данов“, „Елиас Канети“ и наградата за литература на Европейски съюз.

Снимачният процес на „Възвишение“ е продължил 50 дни и в момента се подготвя монтажът на кинопродукцията, в която се преплитат исторически факти с художествена измислица. Романът разказва историята на Арабаконашкия обир през 1872 г. през погледа на двамата полуреволюционери, полуразбойници – Гичо и Асенчо.

В техните роли зрителите ще видят младите актьори Александър Алексиев и Стоян Дойчев, а в Димитър Общи се превъплътява Филип Аврамов. Той възлага на Гичо и Асенчо да предадат лично писмо на Васил Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, в което революционният ентусиазъм е изместен от разочарование и огорчение.

Режисьор на филма е Виктор Божинов („Под прикритие“), който заедно с Нели Димитрова („Love.net”) е автор и на сценария. Диалозите са дело на Милен Русков. Продуценти са Иван Дойков („Мисия Лондон“ и „Под прикритие“), Оксана Шаламанова („Ол старс Ин“) и Нина Алтъпармакова.

Проектът се реализира и с финансовото съдействие на Българска национална телевизия, ИА „Национален филмов център”, и е подкрепен от Столична община и комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки