Тимъти Алън - британският фотограф, който продължава да прославя България


Тимъти Алън - британският фотограф, който продължава да прославя България
29 Декември 2016, Четвъртък


Страната ви е едно от най-хубавите места в Европа, категоричен е британецът. Това, което най-много го е впечатлило у нас обаче, са българските баби и баницата

Автор: Светлана Николова


Тимъти Алън Снимка: Диляна Георгиева 

Известният британски фотограф Тимъти Алън продължава да прославя България, качвайки в профила си в Instagram и Facebook поредица от свои снимки, запечатали бита в планина Огражден.
Кадрите са от януари тази година, по време на второто му пребиваване у нас, но и до момента се радват на огромен интерес, а под тях се открояват десетки коментари на хора, възхитени от красотата на родината ни.



Снимките, отразяващи живота в планината в Югозападна България, са за проекта "Human Planet" на Би Би Си, фокусиращ се върху общества, които са запазили обичаите и традициите и живеят далеч от благата на модерната цивилизация.



Някои от тях са запечатали мъжкото ледено хоро на Йорданов ден, други - величието на българската природа, но повечето са посветени и отразяват гостоприемството и добротата на хората, живеещи в малките и отдалечени селца в Огражден.



Първото посещение на Тимъти в България бе през 2012 г., когато той посети Бузлуджа в рамките на експедицията си за серията Forget Your Past. По време на работата му местността, в която се намира паметника, бе обхваната от снежна буря, допълваща усещането за изолация и изоставеност.

„Отдалече тя прилича на изоставена летяща чиния“, коментира Human Planet. Изданието припомня и историята на монумента.



"България е едно от най-хубавите места в Европа", категоричен е фотографът. В интервю за Дойче веле от началото на годината той споеля: “Обожавам българските баби. Те са впечатляващи хора. В България бабата е символ на хубавото, доброто. Същевременно обаче тя олицетворява и края на една епоха. Поколението на онези мили и загрижени български баби е на изчезване. Странното е, че всички в България обичат бабите, но се отдалечават все повече от тях - отиват или в големия град, или в чужбина. Това е много тъжно.”

Един от най-известните му модели е 84-годишната баба Стоянка, която живее съвсем сама в къщата си в едно почти обезлюдено селце в планината Огражден. Британецът я снима и публикува фотографията на страницата си във Фейсбук, където я виждат хиляди хора от цял свят.


Баба Стоянка

Дали все пак има нещо, което не му харесва? “Май няма“, казва пред Дойче веле Алън и започва да изрежда какво обича: “Харесвам природата тук. Харесвам хората, всички са толкова мили. И обожавам баницата! През последните дни в планината май всеки ден ядох баница.“


В категории: Новини , Традиции , Фоторазказ , Чудесата на България

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки