За 13-ти път почетоха паметта на загиналия в Кербала русенец Антон Петров


За 13-ти път почетоха паметта на загиналия в Кербала русенец Антон Петров
Снимка: Авторът
28 Декември 2016, Сряда




Автор: Иван Ванев

Антон Петров си остава пример за подражание на всеки български войник. Това заяви в словото си бригаден генерал Явор Матеев от 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив, когато на Стефановден се навършиха 13 години, откакто бившият сержант от Русе, повишен посмъртно в чин офицерски кандидат, загина при терористичното нападение на същата дата през 2003 г. в Кербала, заедно с още четирима свои другари.

Антон Петров е роден в Русе на 14 декември 1977 г. Завършва корабния техникум в родния си град, а след това средно сержантско общовойсково училище „Георги Измирлиев“ във Велико Търново. Петров заминава за Ирак по свое желание още с първата група български военни. Той има звание младши сержант и е назначен за командир на отделение в българския батальон в Кербала. На 27 декември 2003 г. в 12:45 ч. база „Индия“, в която е гарнизонът на Петров, е атакувана с минохвъргачки и три превозни средства, заредени с експлозиви.

Въпреки че терористите са били застреляни на разстояние повече от 150 м от лагера, цистерна-бомба преминава през недостатъчните заграждения и се взривява непросредствено до базата. Загиват 5 български военнослужещи, измежду които е Антон Петров, а други 27 са тежко ранени.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки