В деня за траур: SMS за левче и после шумна веселба


В деня за траур: SMS за левче и после шумна веселба
14 Декември 2016, Сряда


60 чиновнически душици се откъснаха от реалността, дали обаче уволнението им е правилното наказание за моралното им престъпление?

Автор: Севдалина Пенева

Лицемерието на държавните чиновници е пословично, подобно на своите началници, те отдавна за загубили връзката с „нормалните“ хора. Лицемерието всъщност е един от бичовете на обществото и то е присъщо не само на бюрократичната каста.

Вижте колко лицемери, в гоненето на единия рейтинг, ронят сълзи за „горките бежанци“, но не искат те да живеят баш на тяхната улица. Пънат се да доказват, че циганите и те са хора, обаче сменят веднага училището, ако в класа на детето им се появят няколко циганета от махалата.

За пред телевизора всички са смирени, толерантни, разбиращи, но в къщи стоят зад блиндирана врата и се оключват с катинари, защото знаят, че глупостите, които дрънкат от синия екран, нямат нищо общо с реалността.

Та така се откъснаха от реалността и 60 държавни чиновнически душици, които му отвързаха края и в деня за траур в памет на жертвите в изпепеленото село Хитрино, го удариха на веселба с танци и песни.

Обаче, преди да започнат купона, пратили по един sms за пострадалите. За левче. За толкова си откупили мизерните душици.

Какво пък толкова, умрелите са си умрели, за хората, останали без домове, ще се погрижи някой друг, няма да спираме живота за това, я! Да, в социалните мрежи имаше и такива коментари, след като гръмна скандала със „семинара“ в Несебър, на който екип на бТВ излови как служители на горските дирекции от Шумен, добре почерпени се друсат на дансинга. (Искрено се надявам да са ги писали самите чиновници.)

Още по-гнусно звучат оправданията – семинарът бил планиран отдавна, започнал с минута мълчание в памет на загиналите при трагедията в шуменското село, не е имало никакво тържество и празненство (все едно не видяхме не видяхме и сами в репортажа какво се случва)  и т.н. помия.

Да, да се веселиш на обществено място, докато в страната е обявен национален траур, да се раздаваш на дансинга, докато други в същото време погребват телата на близките си, да го удариш на шумен гуляй, докато десетки хора от твоя район (чиновниците са от горските дирекции в Шумен, а Хитрино се намира само на 20-тина километра от областния град) са останали без покрив на главата, не е престъпление. Защото действително няма закон, който забранява банкетите в такъв момент.

Но е неморално, цинично, бездушно...

И за това прегрешение наказанието не е уволнение. Дали някой наистина вярва, че останалите без работа чиновници (премиерът в оставка Бойко Борисов вече разпореди на ресорния министър Десислава Танева да им разпише заповедите за уволнение, което пък намирам за висша форма на лицемерие – късно е да се хареса на когото и да е) ще си посипят главите с пепел и засрамено ще приемат, че са си заслужили участта? Съмнявам се, че ще някой от тях ще проумее какво е сторил. В такъв свят живеем...

Щото, ако бяха проумели, щяха да направя правилния избор, преди да гръмне скандала – де се приберат по стаите си след семинара...


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки