Какво казва сензационният надпис, открит на Античния театър в Пловдив


Какво казва сензационният надпис, открит на Античния театър в Пловдив
27 Декември 2016, Вторник


Археолози успяха да го разчетат и да разбулят загадката. Казват, че надписът върху камъка преобръща представите на историците за античния Филипопол

Автор: Десант

Древен надпис, открит на Античния театър в Пловдив, преобърна представите на археолозите за Филипопол и античното съоръжение, съобщава Дарик. Историческото разкритие стана достояние на обществеността днес, след като бе огласено от преподавателя по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков.


Николай Шаранков разказва за последните разкрития на археолозите в Пловдив 

Буквално, върху находката пише следното: "На човека, който е от своите предци, е първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция "Тракия" и градовете в нея, юридически представител на митрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси със великолепни сгради родината си."

„Това е най-ранният надпис, който дава информация не само за античния Филипопол, а и за водещата роля, която градът получава в провинция „Тракия“ по времето на император Домециан.
Надписът е почетен и се намира под статуя на най-видния гражданин на Филипопол от първи век Тит Флавий Котис.
Мъжът е бил наследник на последните тракийските царе и е заемал всички важни длъжности, които са съществували в един римския град. Тит Котис е първожрец на императорския култ, не само за Филипопол, а и за цялата провинция.
По това време се създава и Съюза на градовете от провинцията, който се грижи за правата на селищата пред римските власти, а Филипопол заема водещата функция в обединението", разказа Шаранков.

По думите му, надписът доказва, че Античният театър е съществувал още през 90-те години на първи век, а не 20-30 години по-късно, както се е считало досега. Уникалната археологическа находка показва още, че Филипопол е бил водещ град - метрополия 1 век по-рано.

Надписът, който е от два фрагмента, ще бъде демонтиран, слепен и експониран най-вероятно в подземните помещения на т.н. оркестра под сцената на Античния театър, обясни пловдивската археоложка Мая Мартинова.

„Античният Филиполол е един от най-големите градове в източните провинции на Римската империя и както казва древният Лукиан в произведението си „Бегълците“- „неговата красота блести отдалеч“, каза още тя.
Източник: dariknews.bg


В категории: Античност , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки