Отиде си митрополит Калиник, врачанският владика


Отиде си митрополит Калиник, врачанският владика
Снимка: Днес.бг
26 Декември 2016, Понеделник


В края на ноември той бе подложен на тежка операция заради рак на дебелото черво в Правителствена болница

Автор: Десант

Вачанският митрополит Калиник е починал рано тази сутрин в Правителствена болница, съобщиха от Светия Синод. Още в края на ноември Калиник беше подложен на тежка операция заради рак на дебелото черво в същата клиника.

Владиката ръководи Врачанската епархия повече от 40 години. Временно обаче задълженията му се изпълняват от Старозагорския митрополит Киприян.

Светското име на митрополит Калиник е Димитър Райчев Александров, припомня агенция „Фокус”. Роден е на 11 март 1931 г. в с. Мъглиж, Старозагорско.

След завършване на основното си образование, през есента на 1947 г. е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 г. От септември същата година е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 г.

По време на своето следване там е певец и диригент при столичния храм "Св. Богородица - Животворящ източник" в квартал "Подуене". След завършване на висшето си богословско образование е певец и диригент при старозагорския катедрален храм "Св. Димитър", а по-късно е счетоводител при Старозагорската митрополия и диригент на хора при старозагорския храм "Св. Богородица".

На 6 юни 1960 г. в Казанлъшкия манастир е постриган в монашество с името Калиник от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ).

След едномесечно послушание, на 10 юли същата година, в поморийския манастир "Св. Георги" е ръкоположен в йеродяконски чин от Левкийския епископ Партений.

От септември 1960 г. до 1962 г. йеродякон Калиник е на богословска специализация в Московската духовна академия. На 7 юни 1962 г. в Патриаршеския Богоявленски събор в Москва, с благословението на Св. Синод на БПЦ, е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий.

След завръщането си в България е назначен за протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, която длъжност заема до ноември 1970 г. До юли 1971 г. той е игумен на Рилската св. обител, а от 1 август е назначен за протосингел на Сливенската митрополия.

На 6 декември 1971 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, която длъжност заема до м. ноември 1974 г. На 27 октомври 1974 г. е избран, а на 10 ноември същата година е и канонически утвърден за Врачански митрополит.

Светла му памет!


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки