Братя по оръжие възпроизвеждат боя за Страцин


Братя по оръжие възпроизвеждат боя за Страцин
16 Ноември 2016, Сряда


Такава реконструкция се провежда за първи път в България, на нея ще присъстват и ветерани, участвали в сражението на 25 октомври 1944 г.

Автор: Десант

На 26 ноември, в района на бункера над айтоското село Съдиево ще гърмят истински пушки. Пиротехнически разриви ще поставят началото на историческата реконструкция "Боят за Страцин - 25.X.1944".

Паметното сражение от Втората световна война ще пресъздадат 40 ентусиасти от клуба за военно исторически реконструкции "Братя по оръжие". След продължителен оглед на няколко десетки бункера в района, членовете на клуба са избрали най-удачното място, отговарящо на изискванията за историческа достоверност на ландшафта.

Пътят е удобен и ще бъде обозначен, уверяват организаторите. На реконструкцията са поканени и ветерани от войната, взели участие във въпросната битка преди 72 години.

След падането на Страцинската позиция, 1-ва Българска армия води тежки боеве в района на река Пчиня, гр. Куманово, а на 14 ноември 1944 г., заедно с 4-та Българска армия, освобождават град Скопие. „Братя по оръжие” са натрупали сериозен тематичен международен опит, който искат да пренесат и у нас.

Възстановката се провежда със съдействието на Министерството на отбраната - отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“, Съюза на военноинвалидите и ветераните от войните, Община Айтос и Военен клуб гр. Айтос.


В категории: Новини , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки