180-годишнината от рождението на Левски влиза в Културния календар на Министерството на културата за 2017 г.


180-годишнината от рождението на Левски влиза в Културния календар на Министерството на културата за 2017 г.
17 Ноември 2016, Четвъртък


Община Карлово, Национален музей „Васил Левски“ и Фондация „Васил Левски“ обединяват усилията си за достойното честване на юбилея


Отбелязването на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски вече е включено в Културния календар на Министерството на културата за 2017 г., който се изготвя в момента. 
      
Инициатори на предстоящото достойно честване на юбилея в родния град на Апостора са Община Карлово, Национален музей „Васил Левски“ и Фондация „Васил Левски“. На 17-18 юли 2017 г. в Карлово ще се проведе и XXVI Народен събор, посветен на величавото дело и подвига на големия наш национален герой.

Както е известно, 18 юли – рождената дата на Апостола, е Ден на Васил Левски и празник на Карлово. Очаква се в дните на Събора градът да стане център на нашата национална памет. В него тогава ще пристигнат хиляди родолюбци от всички краища на страната, за да посетят родната къща на Апостола на свободата, да се преклонят пред подвига и саможертвата му и да отдадат своята почит към великия българин.
      
узеят на Васил Левски в Карлово има вече близо 80-годишна история. Началото му е свързано с възстановяването на родната къща на Апостола през 1933 г. и нейното отваряне като музей през 1937 г. Тя се намира в западната част на града. Строена е през ХVІІІ вeк от Кунчо Иванов, дядото на Левски, а след това е обитaвана от двамата му сина Иван и Въльо Кунчеви.

Постройката е малка едноетажна сграда. Каменни стълби отвеждат в зимника - стая, иззидана почти в земята. Вляво от стълбището има килер без прозорец със сандък за брашно, нощви и други съдове. Вдясно е скривалището. Пред него, в стената, е вграден долап, на който вътрешната стена е дървена вратичка, измазана с вар. В долапа се нареждали нагънати черги, за да се закрива вратичката на самото скривалище.

Горе къщата има две стаи. В едната стопаните са нощували през лятото, а другата е била гостна. Непосредствено до нея е долепена работилницата - ниска постройка, състояща се от стая, в която са плели гаитани и полуоткрита бояджийница.

Дълги години необитавана, къщата рухва в годините около Освобождението. Възстановена е през 1933 г. върху разкритите й основи по проект на арх. Димитър Иванов. Материалите и трудът са дар от гражданите на Карлово и войниците от местния гарнизон, организирани от обществен комитет начело с тогавашния кмет на града Аристотел Янакиев. Ценна помощ за възстановяването на къщата в първоначалния й вид, за вътрешната й уредба оказват племенниците на Апостола, дъщерите на сестра му Яна.

През 1937 г. тя отваря врати за посетители. Първоначално за къщата се грижи общественият комитет, който я възстановява, както и читалището в града. Обслужва се само от пазач, който посреща и посетителите. За пръв уредник е назначен Никола Славчев. През 1954 г. Къща музей “Васил Левски” е включена в държавната музейна мрежа. През 1955 г. в близост до нея е изградена зала за документална експозиция. Когато тя се оказва малка, през 1965 г. в съседство е построена нова сграда, а старата е преустроена в кинозала.

От 1968 г. до 1992 г. къщата музей е филиал на Градския исторически музей в Карлово.От 1993 г. тя е самостоятелен музей. На 21 юли 2000 г. той е обявен за Държавен културен институт с национално значение и така заема своето подобаващо място като национален мемориален музей, посветен на един от най-бележитите българи.

В продължение на десетилетия в музея са събирани и се съхраняват редица вещи, документи, снимки, свързани със семейството, с живота и делото на Васил Левски, на негови сподвижници, както от Карлово, така и от други краища на страната. Тук се пазят и почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Апостола, произведения на изобразителното изкуство, немалко документи и снимки, проследяващи дейността на обществени организации, чиято дейност е свързана с увековечаване делото на революционера. Значителна част от материалите са дарени на музея.

Национален музей „Васил Левски“ в Карлово е и един от най-посещаваните мемориални музеи в България и в миналото, и днес. През последните години интересът към него е все по-голям. Той се посещава целогодишно от български и чуждестранни туристи, в това число от много ученически групи, а през лятото е притегателен център и за много млади семейства, които съчетават почивката си с възможността децата им да разгледат музея на героя мъченик, посветил се на идеала за свободна България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки