Румен Овчаров вече е обвиняем за сделка по проекта за АЕЦ „Белене“


Румен Овчаров вече е обвиняем за сделка по проекта за АЕЦ „Белене“
Румен Овчаров в компанията на новоизбрания ни вицепрезидент Илияна Йотова на прием през миналата година в Посолството на Русия
17 Ноември 2016, Четвъртък


Като министър на икономиката, енергетиката и туризма той не е упражнил достатъчно контрол при сключване на скандално споразумение с „Атомстройекспорт“ АД

Автор: Десант

Софийска градска прокуратура привлече в четвъртък бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Сергей Станишев – Румен Овчаров, като обвиняем за това, че не е упражнил през 2006 г. достатъчен контрол върху работата на тогавашните шефове на  „НЕК“ ЕАД при сключване на споразумение с „Атомстройекспорт“ АД по повод изграждането на ядрената централа „Белене“.

Разследването е установило, че това е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки – преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. Така „Атомстройекспорт“ АД е бил ангажиран да извърши редица дейности, срещу което да получи 193 189 000 евро.

В последствие към въпросното споразумение са подписани още 14 анекса, но така и не се стигнало до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“.

Вследствие на всичко това е последвала значителна щета за „НЕК“ ЕАД в размер на споменатите вече близо 200 милиона евро. „Деянието е извършено умишлено, не съдържа признаците на по-тежко престъпление, последвалата щета е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай“ - обобщават от държавното обвинение.

Оттам съобщават, че разследването продължава, а на Румен Овчаров е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки