БХК отново скочи в защита на нарушителите по границата


БХК отново скочи в защита на нарушителите по границата
Председателят на БКХ Красимир Кънев и оглавяваната от него уж "правозащитна" организация не спират с нападките срещу България в защита на нарушителите по границата й
17 Ноември 2016, Четвъртък


Те се жалвали, че българските полуцаи се държали с тях грубо, палили вещите им, конфискували храната им и ги връщали обратно в Турция

Автор: Десант

Българският хелзинкски комитет (БХК) твърди, че имало много случаи на ограбване, физическо насилие или унизително отнасяне към нелегално минаващите нашата граница чужденци от страна на служители на полицията. При задържането на нарушителите полицейските органи били  изземвали пари, ценни вещи или са конфискували и носената от тях храна.

В отделни случаи било "докладвано" за нехуманно и унизително третиране, "изразяващо се в груб език, събличане по бельо или подпалване на вещи и принадлежности". Проявеното физическо насилие пък включвало "поваляне на земята, ритане, удари, включително в отделни случаи със средства като палки или дръжка на пистолет". А в шест от случаите лицата, извършили задържането, били използвали полицейски кучета за сплашване, като в резултат имало сигнали за ухапвания (от псетата или от полицаите не става ясно от изявлението на БХК).

От  т.нар. правозащитна организация съобщават, че в периода от май до септември 2016 г. били получили 33 сигнала за такива издевателства, които засягали цели 600 души (излиза, че по двадесетина души накуп са подавали по един сигнал!), потърсили  международна закрила в България. Тези факти се основавали на системното наблюдение на БХК на границата и се базирали на данни, заявени от самите бежанци и лица, търсещи закрила у нас (че те могат да си твърдят каквото поискат, нали, стига да има кой да им вярва?!).

Не става ясно как точно от БХК осъществят „системното наблюдение“ по границата. Както писахме преди време, още през 2010 г. председателят на Българския хелзински комитет Красимир Кънев подписва тристранен меморандум между оглавяваната от него организация, „Гранична полиция“ и  Върховния комисариат за бежанците към ООН – един документ, за който бе обявено, че „регулира сътрудничеството на българските граници в полза на тези, които търсят закрила на границата“. И съгласно който БХК следва редовно да „мониторира” тези лица и да им съдейства.

Как върши тази работа е видно – събират се сигнали и жалби и се вдига врява, че правата на нарушителите били нарушени?! А с днешна дата – 17 ноември, пък дори от БХК се жалват, че „най-сериозните опасения  във връзка с достъпа на бежанците са предизвикани от прилаганата от властите практика на безразборно отблъскване, жертва на което стават и бежанците“.

От началото на годината различни групи от търсещи убежище и закрила им докладвали, „че са били подложени на принудително връщане (отблъскване) обратно на територията на Турция от страна на смесените групи за охрана на държавната граница, при това не само от граничната бразда, но и от граничните зони във вътрешността на страната“.

Естествено, че ще бъдат връщани, при положение, че извършват закононарушение, щом се опитват да преминат незаконно в страната ни. Да защитаваш права, каквито някой няма, най-малкото си е демагогия.

От БХК нападат също държавната политика, която третирала хората, бягащи от война и преследване, по еднакъв начин с имигрантите, които напускали страните си основно по икономически причини. Както вече и на малките деца е ясно, тези, дето нахълтват в Европа, изобщо не са бежанци.

Което не пречи на Красимир Кънев и хората му да продължават да намесват в тези си обвинения и защо бил оправдан полицаят, от рикошета на чийто предупредителен изстрел загина нарушител на границата от афганистански произход. Нека обяснят родните „правозащитници“ поради що трябва да приемем, че афганистанците бягат от война в родината си, та да им постиламе килимче, за да се настаняват у нас като у дома си?!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки