И Унгария се отказва от смяната на времето


И Унгария се отказва от смяната на времето
17 Ноември 2016, Четвъртък




Автор: Десант

Унгарска парламентарна комисия е одобрила законопроект, предвиждащ страната да не сменя времето си на лятно и зимно, а да остане на лятно часово време през цялата година, предаде БТА, като се позовава на информация на „Асошиейтед прес".

Аргументите на вносителя – Лайош Кепли от крайнодясната партия „Йоббик", са, че това ще е добре за психическото здраве на унгарците и ще доведе до увеличаване на производителността.

Според Кепли, тъй като Унгария е в източния край на централноевропейската часова зона, в която са повечето страни от континентална Европа, ефектът от смяната на времето е по-неблагоприятен за нея, отколкото за останалите западни държави. Освен това, той е категоричен, че ако до по-късно през деня има повече слънчева светлина, както е при лятното часово време, това ще е от полза за облекчаване на депресиите и за намаляване на самоубийствата.

В доста държави по света очевидно са си направили подобна равносметка и вече не въртят сезонно часовниците си. По данни от 2012 г. смяната на времето все още е валидна в 78 страни по света, между които е и България. Стрелките се въртят още в САЩ, Канада, Мексико, Близкия изток, а в Европа – почти навсякъде, с изключение на Исландия, Русия и Беларус.

По-рано тази година и Турция прие закон, който оставя лятното часово време в сила през цялата година. Това е положението и в Севернокипърска република, която също в края на октомври не върна часовника с един час назад, но останалата част от остров Кипър все пак премина на зимно часово време.

От това упражнение обаче са се отказали в Страната на изгряващото слънце, Китай, Индия, Сингапур и много азиатски бивши съветски републики.

У нас лятното часово време е въведно... първоаприлски – на 1 април 1979 г. с правителствено решение и може да бъде отменено пак само с решение на кабинета. Когато имаме такъв, разбира се. И когато политиците ни осъзнаят, че това е в интерес на здравето на гражданите на страната ни.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки