30 години след Чернобил във Франция продължават да растат радиоактивни гъби


30 години след Чернобил във Франция продължават да растат радиоактивни гъби
15 Ноември 2016, Вторник


Цезият в тях е по-малко, отколкото преди 30 години, но в някои екземпляри радиацията е толкова голяма, сякаш са внесени от японския Фукушима

Автор: Десант

Един от най-популярните във Франция начини за прекарване на свободното време – излетите в гората за бране на гъби – може да се окаже смъртоносно опасно занимание, предупреждава „Локал“. Заплахата идва не от това, че деликатесните дарове на природата може да са отровни, а от... радиацията, следствие на чернобилската катастрофа!

В публикувано в понеделник изследване се твърди, че гъбите в региона от Рона до Алпите в югозападната част на страната все още растат заразени с радиацията от аварията с тридесетгодишна давност, както и от ядрените изпитания, провеждани през 50-те и 60-те години на миналия век.

Учените са открили следи от радиоактивния елемент цезий-137 в 36 от 38-те взети от тях проби. Цезият е по-малко, отколкото преди 30 години, но в някои екземпляри радиацията е толкова голяма, сякаш са внесени от японския Фукушима.

Въпреки тревожните резултати, специалистите са на мнение, че шансовете за развитие на рак следствие консумацията на тези гъби са минимални.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки