40 учени ще дискутират темата за „Миграциите и Балканите от древността до наши дни“


40 учени ще дискутират темата за „Миграциите и Балканите от древността до наши дни“
16 Ноември 2016, Сряда


Научната конференция е организирана от Института за балканистика с Център по тракология при БАН

Автор: Десант

„Миграциите и Балканите от древността до наши дни“ е темата на конференция, която ще събере от 17 до 19 ноември над 40 утвърдени и млади учени от институтите на БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, УниБИТ и МвнР.

На научния форум, организиран от Института за балканистика с Център по тракология при БАН, те ще представят изследванията си по все по-актуалните въпроси, породени от сложните миграционни процеси на Балканите и в Европа.

Обменът на идеи и факти има за цел да предостави на българската общественост на всички нива експертните наблюдения и заключения с цел да бъдат потърсени ефективни методи и средства за разрешаване на напрежението между уседналите общности и мигриращите групи от хора, в които винаги, през всички епохи е съзирана военна, политическа, идеологическа и икономическа заплаха.

Ще бъде потърсено задълбочено и многостранно отражение на бежанската криза на Балканите в началото на ХХІ век на един ретроспективен фон и в един глобален исторически контекст.

Темите, които са застъпени в докладите, са всеобхватни – като се почне от митарствата на българите в Македония и Одринска Тракия, миграциите в Европа след Втората световна война и в началото на ХХІ век; бежанската криза на Балканите в началото на XXI век, миграцията между Австро-Унгария и Балканите от Берлинския конгрес до Балканските войни, миграциите на населението в района на Сакар планина, на хората от Чипровския край по време на войната от 1683–1699 г.; на преселниците от Кавказ в района на Кула през 60-те–70-те години на XIX век;  заселването на българи в Солун в края на ХІХ и началото на ХХ век, заселването у нас на арменски родове и пр., та се стигне до аспектите на съвременната икономическа миграция на българските мюсюлмани и изселническата вълна от лятото на 1989 г., както и правните и политически измерения на споразумението за бежанците между Европейския съюз и Турция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки