Уникални мозайки от Сандански ще са хит за 80-годишнината на местния музей


Уникални мозайки от Сандански ще са хит за 80-годишнината на местния музей
15 Ноември 2016, Вторник


Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия

Автор: Десант

Археологическия музей в Сандански ще представи за 80-годишния си юбилей две уникални мозаечни пана. Тържествата по този повод ще са на 19 декември.

На тази дата в музея ще има Ден на отворените врати. Институцията е специализирана в областта на античната археология. Сградата му е разположена над основите на базиликата на епископ Йоан. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия.

„В момента почистваме двете уникални мозайки с обща площ от 80 квадратни метра, находките са от раннохристиянската епоха от V-VI век”, заявява пред медиите директорът на Археологическия музей Владимир Петков. Едното пано от мозайка е с мотиви, който разказват за рая и за извора на живота. Другото пък е с 30 изображения на различни видове птици.

Находките са хит на археологическия сезон тази година не само в Сандански, но в цяла Югозападна България. Населеното място през раннохристиянската епоха е било голям мозаечен център на Балканите.

През април тази година бе открит и археологически комплекс, който обхваща три паметника на културата с национално значение – „Епископска базилика“, „Раннохристиянски комплекс“ и „Базилика на епископ Йоан“. Всички те са били част от античния град. 

"Ще подредим невиждана до момента експозиция от най-ценните ни находки. Намерихме част от ръка на мраморна статуя от І-ІІІ в. Само дланта и китката, които са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, в ръката пък има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока“, разкрива подробности за ценната находка Владимир Петков.

Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от „Тайната вечеря“ също ще украсят витрините на музея за юбилея. Кръстът е раннохристиянски, от V-VІ в., масивен, направен от бронз, с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът.

По този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа. Олтарната плоча пък е с мотиви от „Тайната вечеря“, човешките фигури са ваяни върху мрамор Находката е изключително рядка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки