Бюджет 2017 обрича страната ни на духовна криза. Няма пари в хазната!


Бюджет 2017 обрича страната ни на духовна криза. Няма пари в хазната!
15 Ноември 2016, Вторник


Председателят на ПК по култура Славчо Атанасов е изненадан, че за догодина не е предвидено дори финансиране за националното честване на 180 години от рождението на Васил Левски 

Автор: Десант

„Не мога да подкрепя бюджет, който поставя пред реална заплаха работата на музеите, библиотеките и читалищата, дигитализирането на фонда и съхраняването на книжнината ни, разкриването и експонирането на нашето археологическо наследство, работата на държавните музикални театри, балетни театри и танцови ансамбли, съществуването на престижни наши и с международно участие фестивали“ - това заявява пред пловдивското издание „Марица“ председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Славчо Атанасов.

По думите му пред медията, липсата на финансиране обрича най-големия ни национален потенциал на самозаличаване, въпреки наличието на много талантливи български творци, желание и енергия за работа.

„Българската култура не е сред приоритетните политики на Бюджет 2017“ –  не скрива разочарованието си патриотът и обяснява, че срещу аргумента на оглавяваната от него комисия за повече пари за култура се възразява, че са нужни пари и за лекарства, за детски надбавки, за социални подпомагане...

Атанасов уточнява, че съобразявайки се с това, при предварителното формиране на бюджета всички членове на комисията единодушно са решили да поискат не максимума средства, не някакви нереалистични бюджети, а минимума, необходим за нормалното функциониране на дейностите в сферите за култура. Те са настояли бюджетът да се увеличи от 0,5% на 0,6 % от БВП, но това предложение не е било одобрено от Министерството на финансите.

За 2017 г. е предвидено да се заделят 2 млн. лв. за реализиране постановление на МС за 10% увеличение на средствата за образование в училищата по култура, както и още едно задължително финансиране – 53 хил. лв. за вдигане на минималната работна заплата на 460 лв. и вдигане на осигурителния фонд с 1%. И толкова.

„Това, което се дава за теренни разкопки, не стига за консервация или реставрация дори и на един от знаковите обекти на националното културно наследство по българските земи. А това не само представя България на културната карта на Европа, но и подпомага туризма ни“ – изтъква депутатът.

Що се отнася до държавните театри, които са 51 в цялата страна, както и до още толкова други държавни музикални театри, балетни театри, музеи и национални ансамбли през следващия бюджетен период те или ще спрат, или ще започнат новата година с още по-жесток дефицит. Защото за сценичните изкуства са дадени около 8 млн. лв. за покриване на стандарта в сектора, но това става на фона на доказан дефицит от близо 10 млн. лв. за 2015 г.!

Не се предвижда и  ръст в капиталовите разходи. „Няма разлика от това, което беше планирано за 2016 г. и не беше дадено за музеи, галерии, читалища, за книгоиздаване на българска литература. Въпреки че вече 8 години творческите и културните индустрии внасят в БВП повече от 4 %“ – уточнява още шефът на културната комисия в парламента.

„Страшното е – и тук думата не е пресилена, че в Национален фонд „Култура“ е отпаднала програмата за подпомагане на българските фестивали, получили през 2015 г. сертификат за европейско качество. Рискът от закриване на тези форуми е голям и реален.

Никъде в Бюджет 2017 не видях предложение за финансиране на националното честване на 180 години от рождението на Васил Левски през следващата година. И от това ли ще се откажем?“ – пита риторично Славчо Атанасов.

Той е категоричен, че от икономическа криза се излиза, от политическа – също. Но по-страшно от духовната криза – няма. Неслучайно културата се смята за важна част от националната сигурност. И нейното неглижиране днес е удар срещу бъдещите поколения.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки